Terug

Volg Hart van Nederland

Ministerie haalt uitlegvideo offline na racistische reacties: 'Dit tolereren wij op geen enkele wijze'

Ministerie haalt uitlegvideo offline na racistische reacties: 'Dit tolereren wij op geen enkele wijze'

Politiek

12 juni 2023, 21:30

Het ministerie van Financien heeft een uitlegvideo van Twitter gehaald omdat er onder de video meerdere racistische opmerkingen werden geplaatst. Dat deden ze om "zo geen verder podium te bieden aan deze haat".

Dat meldt het ministerie zelf op Twitter. De video ging over het onderwerp 'Buy Now, Pay Later'. De reacties waren gericht op een ambtenaar van het ministerie die in de video zat.

"Dit tolereren wij op geen enkele wijze. Deze opmerkingen zijn dan ook gerapporteerd. Er is besloten om de video te verwijderen van Twitter om zo geen verder podium te bieden aan deze haat."

Bedreigingen naar Kamerleden

Twitter is ook geen leuke plek voor Kamerleden. Kamervoorzitter Vera Bergkamp schreef eerder al een brief aan het sociale medium waarin ze aandringt op "directe actie" en "serieuze stappen" tegen bedreigende en gewelddadige tweets richting Tweede Kamerleden.

Ze benadrukt daarin dat er filmpjes en foto's met (doods-)bedreigingen worden gedeeld "en oproepen tot geweld en zelfs moord". Deze beelden zijn "waarschijnlijk strafbaar" volgens Nederlandse wetten.

Onder anderen PVV-leider Geert Wilders deelde de afgelopen tijd tweets met bedreigingen aan zijn adres, soms met zeer gewelddadige beelden. Sowieso spreken meer politici van links tot rechts steeds vaker van (online) bedreigingen.

Het OM constateerde dat Twitter zelf niet goed meewerkt om erachter te komen wie de bedreigingen doen:

Vera Bergkamp wil dat Twitter direct ingrijpt tegen dreigtweets aan Kamerleden
1:22
Vera Bergkamp wil dat Twitter direct ingrijpt tegen dreigtweets aan Kamerleden

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.