Terug

Volg Hart van Nederland

Minister wil verbod op doorgefokte huisdieren: 'We maken onschuldige dieren het leven zuur'

Politiek

20 jan 2023, 10:21

Ze zien er vaak 'schattig' of 'mooi' uit, maar voor veel doorgefokte dieren is het leven geen pretje: ze happen de hele dag naar adem, kunnen moeilijk lopen of hebben een te kleine schedel. Met een 'houdverbod' wil minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) een einde maken aan het lijden van doorgefokte huisdieren.

Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. In de brief komt naar voren dat de minister 'stevig wil inzetten' op het verbod. Het plan bestaat uit twee delen: een vertoningsverbod en een houdverbod en zal in eerste instantie alleen gelden voor honden en katten. De lijst kan later nog wel worden aangevuld met andere soorten huisdieren.

In de brief worden honden met platte snuiten en katten met vouworen aangehaald als voorbeelden van dieren die de minister niet meer wil zien in bijvoorbeeld reclames of in berichten op social media. "Ik wil hier glashelder over zijn - als minister maar ook als mens: ik vind dit niet kunnen. We maken onschuldige dieren het leven zuur, puur omdat we het ‘mooi’ en ‘schattig’ vinden", schrijft de minister.

Twee jaar nodig voor wetsvoorstel

Het is nog niet bekend wanneer het verbod in moet gaan. Voor het wetsvoorstel denkt de minister ongeveer twee jaar nodig te hebben. Zo moet de huidige wetgeving worden aangepast en moet er goed en duidelijk worden gedefinieerd welke kenmerken schadelijk zijn voor de huisdieren. Het is nog niet bekend hoeveel kenmerken daadwerkelijk voor permanent lijden zorgen. Hier gaat het ministerie advies vragen aan het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht.

Naast het wetvoorstel moet er ook nog worden nagedacht over de handhaving van het verbod, hoe meldingen worden verwerkt en welke instantie die taak op haar bord krijgt. Adema vindt het wel belangrijk dat mensen nu weten dat hij een einde wil maken aan het lijden van doorgefokte huisdieren.

Door blijven fokken

Dierenartsen en -organisaties pleiten al langer voor een doorfok- en handelsverbod voor bepaalde dieren. Ze zijn bang dat sommige fokkers toch door blijven fokken en dat de handel zich dan verplaatst naar de zwarte markt.

Een paar jaar geleden is de wetgeving rond het fokken van 'zieke' hondenrassen al aangescherpt. Het fokken van hondjes met een korte snuit mag niet meer. Volgens de nieuwe regels moet de snuit minimaal een derde van de kop zijn. Toch belandden er nog altijd veel 'ongezonde' honden bij mensen thuis.

"Fokkers gaan gewoon door met fokken van deze honden", vertelde dierenarts Kelly Kessen eerder bij Hart van Nederland. Daar willen verschillende dierenorganisaties, waaronder Dier & Recht, nu een eind aan maken. "Het is toch te zot voor woorden dat je die honden niet mag fokken, maar vervolgens wel mag kopen en verkopen? We hebben een handelsverbod nodig."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.