Terug

Volg Hart van Nederland

Ondanks felle kritiek pakt Kaag regeringsvliegtuig ook weer terug vanuit Luxemburg

Ondanks felle kritiek pakt Kaag regeringsvliegtuig ook weer terug vanuit Luxemburg

Politiek

22 juni 2021, 12:41

Ondanks de grootse klimaatplannen van haar partij, laat minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken het regeringsvliegtuig twee keer op en neer vliegen naar Luxemburg. Dinsdag pakt de D66-bewindsvrouw namelijk het vliegtuig terug vanuit de ministaat.

Maandag ontstond er ophef toen bleek dat de minister met het regeringsvliegtuig naar Luxemburg was gevlogen. Kaag schuift dezer dagen in dat land aan bij de Raad Algemene Zaken, waarin de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten maandelijks samenkomen om verschillende beleidsterreinen te bespreken.

In de avond bleek dat het regeringsvliegtuig weer leeg terug naar Nederland was gevlogen. En is het toestel dus opnieuw naar Luxemburg gestuurd: dinsdagochtend stond het vliegtuig startklaar op Schiphol om te vertrekken, meldt vliegtuigdeskundige Menno Swart op Twitter. Hij was ook degene die de nationale Boeing 737 zondagavond en maandag op de luchthaven spotte.

(Tekst gaat verder onder tweet)

D66 wil af van korte vluchten

Dat betekent dus dat de PH-GOV binnen drie dagen twee keer op en neer vliegt naar Luxemburg. Een tocht van een kleine 400 kilometer, waar een dienstwagen ruim drie uur over doet. Het is bovendien een korte afstandsvlucht, iets waar coalitiepartij D66 juist vanaf wil vanwege de negatieve gevolgen van de luchtvaart voor het klimaat

Kaag deelde eind februari op Twitter nog een fragment uit een verkiezingsdebat waarin ze het aan de stok kreeg met PVV-leider over het klimaat. "De klimaatcrisis aanpakken is geen kwestie van 'leuk', het is een harde keuze die we maken voor ons welzijn en de welvaart", schreef ze als D66-lijsttrekker erbij.

(Tekst gaat verder onder tweet)

Waarom niet met de trein?

De vliegruis naar de ministaat wordt nog pijnlijker gezien het feit dat D66 in het verleden koning Willem-Alexander heeft opgeroepen om vaker de trein te pakken voor staatsbezoeken. "De koning en koningin hadden naar Luxemburg toch ook de trein kunnen pakken?", zei D66-Kamerlid Joost Sneller destijds daarover tegen het AD.

Op social media zijn Nederlanders dan ook niet te spreken over de actie van Kaag. Velen vragen zich af waarom de D66-minister niet met de trein naar Luxemburg is afgereisd of desnoods een lijnvlucht naar de ministaat heeft gepakt, om zo te voorkomen dat het regeringstoestel leeg naar Nederland zou terugvliegen.

Er zijn echter ook Twitteraars die de ophef over Kaags vliegtrip overtrokken vinden. Ze wijzen erop dat het ook belangrijk is dat ministers zo productief mogelijk zijn.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.