Terug

Volg Hart van Nederland

Minister Hoekstra pleit voor herinvoering dienstplicht: 'Wordt Nederland beter van'

Politiek

4 feb 2023, 09:40

Als het aan CDA-leider Wopke Hoekstra ligt, wordt de dienstplicht in Nederland weer ingevoerd. "De oorlog in Oekraïne toont dat veiligheid, democratie en een sterke samenleving niet gratis zijn. Het dienstjaar versterkt onze weerbaarheid, samenleving en eenheid. Daar wordt Nederland beter van", plaatst hij zaterdag op Twitter.

Volgens De Telegraaf wil hij dat elk jaar ongeveer 200.000 jongeren zich voegen bij de krijgsmacht of kiezen voor een maatschappelijke diensttijd: "Ze kunnen een halfjaar of een jaar besteden aan het versterken van onze strijdkrachten en de nationale veiligheid of aan een sociaal-maatschappelijke taak, zoals zorg en welzijn."

Volgens hem staan momenteel "de saamhorigheid, redelijkheid en de rechtsstaat" in Nederland onder druk. "Ik zie steeds meer polarisatie, ook in de politiek. Bevolkingsgroepen komen steeds minder met elkaar in aanraking." Hij vervolgt: "Ik vind het volstrekt logisch dat je van jongeren vraagt om iets voor het land te doen. In veel andere landen gebeurt dat al."

Uit het Hart van Nederland-panel bleek vorig jaar dat ruim de helft van de ouders voorstander is van de heractivering van de dienstplicht:

Moet de dienstplicht weer worden ingevoerd? Twee derde van Nederland vindt van wel
2:19
Moet de dienstplicht weer worden ingevoerd? Twee derde van Nederland vindt van wel

'Tijd voor herinvoering'

Sinds 1997 is het in Nederland niet meer verplicht om in dienst te gaan. Momenteel loopt er een experiment met een vrijwillig dienstjaar. Het CDA houdt zaterdagmiddag een partijcongres in Amersfoort. Daar zal Hoekstra voor zijn plan pleiten. "Het is tijd voor de herinvoering van de dienstplicht", aldus de minister in zijn tweet.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.