Terug

Volg Hart van Nederland

Minister Harbers onderzoekt herinvoering alcoholslot

Politiek

17 mrt 2023, 15:47

VVD-minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterschap is de herinvoering van het alcoholslot in auto's aan het onderzoeken. Hij hoopt zo het aantal mensen dat met alcohol op achter het stuur stapt, naar beneden te brengen. Dat schrijft het AD.

Met een alcoholslot kan de auto alleen gestart worden na een negatieve blaastest. In 2011 werd het slot voor het eerst gebruikt. Het CBR mocht dit opleggen naast een strafrechtelijke procedure.

In 2015 werd het slot weer afgeschaft. Volgens De Raad van State en de Hoge Raad was het te ingrijpend en hield het geen rekening met persoonlijke omstandigheden. Zo werd bijvoorbeeld een beroepschauffeur harder getroffen dan iemand die af en toe de auto gebruikt. Daarnaast moesten de bestuurders zelf opdraaien voor de kosten van het inbouwen, zo'n 5.000 euro.

Andere tijden

Minister Harbers vertelt tegen het dagblad dat de tijden tegenwoordig zijn veranderd. "Steeds meer nieuwe auto’s zijn geschikt om het slot in te bouwen. De kosten zijn dus lager. De ambitie is om het aantal verkeersslachtoffers fors omlaag te brengen en als dit middel helpt, ga ik de discussie met de Kamer hierover graag aan. "Het onderzoek moet eind dit jaar klaar zijn."

Meer boetes en rijontzeggingen

Het aantal rijontzeggingen en boetes voor rijden onder invloed van alcohol lag vorig jaar op 43.434. Dat is een stijging van 34 procent ten opzichte van het jaar ervoor, dat was wel een coronajaar waardoor het aantal mensen op de weg lager dan gewoonlijk was. Wat ook opvallend is: 8795 bestuurders gingen vorig jaar met een ontzegging als nog de weg op. Dat is een toename van 19 procent.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.