Terug

Volg Hart van Nederland

Minister houdt voet bij stuk en wil lijst met fraudeurs openbaren, waakhond woest

Minister houdt voet bij stuk en wil lijst met fraudeurs openbaren, waakhond woest

Politiek

20 feb 2023, 15:26

Privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is niet te spreken over het voornemen van minister Micky Adriaansens van Economische Zaken om de lijst met mensen met een bestuursverbod openbaar te maken. Tegen advies van de autoriteit in, vraagt de bewindsvrouw de Kamer van Koophandel om de lijst te publiceren. De Tweede Kamer zou dit besluit moeten tegenhouden, zegt de toezichthouder.

De AP, die waakt over de privacy van burgers, vindt dat zo'n openbare lijst overbodig is en dat het de getroffen personen alleen maar verder straft. Maar het ministerie van Economische Zaken is het hier niet mee eens en zegt dat de informatie over bestuursverboden waardevol is om fraude en criminaliteit tegen te gaan. Het ministerie vindt ook dat er genoeg veiligheidsmaatregelen zijn om ervoor te zorgen dat alleen de namen van mensen met onherroepelijke vonnissen op de lijst komen te staan.

Nieuwe privacyregels

Vorig jaar had de Autoriteit Persoonsgegevens al gevraagd om de lijst niet te laten publiceren. Uit ambtelijke stukken die het ministerie heeft vrijgegeven, wordt dit advies in de wind geslagen omdat de aangescherpte privacyregels rond het handelsregister van de KvK tot "een nieuwe situatie" hebben geleid.

"Dit veroorzaakt namelijk een vermindering van vrij beschikbare informatie die kan bijdragen aan weerbaarheid tegen fraude en criminaliteit. Om hiervoor te compenseren is informatie over bestuursverboden zeer waardevol", aldus het ministerie. Daarnaast zijn er genoeg waarborgen, aldus het ministerie, omdat het alleen om onherroepelijke vonnissen gaat.

Publicatie blokkeren

De Tweede Kamer gaat deze week schriftelijk overleggen over de regels voor het handelsregister van de Kamer van Koophandel, waar de lijst met mensen met een bestuursverbod zou worden gepubliceerd. De AP vraagt de Tweede Kamer om het publiceren van de lijst te blokkeren vanwege de nadelige gevolgen voor de mensen op de lijst.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.