Terug

Volg Hart van Nederland

Militair toestel vertrokken om Nederlanders op te halen in Israël

Militair toestel vertrokken om Nederlanders op te halen in Israël

Politiek

11 okt 2023, 10:47

Een militair vliegtuig is vanaf vliegbasis Eindhoven vertrokken naar Tel Aviv om Nederlanders op te halen die weg willen uit Israël. Het toestel, dat plaats biedt aan ongeveer tweehonderd mensen, wordt volgens een woordvoerder van de Koninklijke Luchtmacht in de loop van woensdagavond terugverwacht in Eindhoven.

Onder de passagiers zijn de ruim twintig studenten en drie docenten van de Christelijke Hogeschool Ede die in Israël vastzitten na de aanval van Hamas. Dat laat de school weten. "De leerlingen en docenten maken zich klaar om in de loop van de dag naar het vliegveld te gaan", meldt een woordvoerder van de hogeschool. "Ze keren terug met een dubbel gevoel, namelijk een gevoel van opluchting, want ze gaan terug naar huis, maar ze laten een land in verslagenheid en een zorgelijke situatie achter."

De studenten zitten met hun docenten in Jeruzalem voor hun minorprogramma. Ook zijn twee studenten voor hun opleiding in Tel Aviv. De hogeschool riep eerder het ministerie van Buitenlandse Zaken op om in navolging van andere landen repatriëringsvluchten uit te voeren.

De Nederlandse Michael Hess woont met zijn gezin vlak naast Tel Aviv en werd zaterdagochtend opgeschrikt door de aanval:

Nederlands gezin opgeschrikt door aanvallen in Israël: 'Onze slapende kinderen naar schuilkelder gebracht'
1:47
Nederlands gezin opgeschrikt door aanvallen in Israël: 'Onze slapende kinderen naar schuilkelder gebracht'

Middelbare schoolleerlingen

Op de vlucht zitten woensdag ook de 28 leerlingen en vier docenten van de middelbare school Guido de Brès in De Rotterdamse wijk Lombardijen, bevestigt de directie. De groep zat vast in Israël, waar ze vorige week donderdag was aangekomen voor een werkweek. Volgens de school verbleven de leerlingen en docenten de afgelopen dagen op een veilige plek in Israël.

De veiligheidssituatie in Israël is sinds afgelopen weekeinde ernstig verslechterd door aanhoudende aanvallen van de militante Palestijnse beweging Hamas en de Israëlische reactie daarop. Het ministerie van Buitenlandse Zaken probeert nog te achterhalen hoeveel mensen met een Nederlands paspoort om die reden het land willen verlaten.

Alle Nederlanders kunnen terug

Voor deze eerste repatriëringsvlucht, die dinsdagavond al was aangekondigd door buitenlandminister Hanke Bruins Slot, zet Defensie een Airbus A330 in die meestal gebruikt wordt als tankvliegtuig. Het toestel is ook geschikt om vracht en passagiers te vervoeren.

Met de twee vliegtuigen die het kabinet naar Israël stuurt om Nederlanders te repatriëren uit Israël, is er op dit moment voldoende capaciteit om alle mensen terug te halen die daarom hebben gevraagd, meldde Bruins Slot woensdagochtend.

Een vliegtuig van Defensie haalt meer dan 200 Nederlanders op in Tel Aviv, een dag later stuurt KLM een chartervlucht naar Israël. Met beide vluchten kunnen in totaal 500 mensen worden opgehaald, aldus de bewindsvrouw. "Wat nu het beeld is, is dat we nu voldoende capaciteit hebben voor diegenen die willen vertrekken. Dat we dus iets onder de 500 zitten."

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.