Terug

Volg Hart van Nederland

Melkveehouders blokkeren ijsbedrijf van D66-Kamerlid: 'Wij gaan nergens heen'

Melkveehouders blokkeren ijsbedrijf van D66-Kamerlid: 'Wij gaan nergens heen'

Politiek

2 juli 2022, 16:17

Nog altijd staan er boze boeren bij het ijsbedrijf van D66-Kamerlid Romke de Jong in het Friese Gorredijk. Sinds zaterdagochtend hebben de boeren met trekkers de weg naar het bedrijf geblokkeerd. En naar eigen zeggen gaan ze voorlopig nog niet weg. Wij willen Romke spreken, anders blijven wij staan."

Voor de ingang staan zo'n tien trekkers, aldus Eeuwe de Jong, de vader van Romke en directeur van het bedrijf. De boeren zijn uitgestapt en drinken koffie bij de buren. "Het is heel rustig. Het zijn boeren uit de omgeving, ik ken ze ook."

Hij heeft wel een goed gesprek gehad met de boeren maar daar is verder niets uitgekomen. "Ze moeten bij Romke zijn, niet bij mij." Maar dat gesprek gaat er volgens Kamerlid De Jong er niet komen. Schriftelijk laat hij weten: "Vanuit fatsoen en wederzijds respect" wil hij altijd in gesprek, aldus de politicus. "Maar niet op deze manier."

Klanten afbellen

Door de blokkade heeft directeur De Jong senior, die vandaag ook nog eens jarig is, een aantal klanten moeten afbellen. "Zo kunnen we niet leveren aan de Floriade en aan het festival Down the Rabbit Hole, om maar een paar namen te noemen." Een aantal bedrijven had ook een ijskar gehuurd, "maar ook die kunnen we niet leveren. Het is een verjaardag om nooit meer te vergeten."

Gesprek met Romke

Melkveehouder Wubbo de Jong en Luut van der Sluis zijn twee van de boeren die bij de blokkade staan: "Wij zijn hier om een statement te maken naar Kamerlid De Jong. Hij verkondigt dat de helft van de boeren het veld moet ruimen. Terwijl zijn eigen bedrijf afhankelijk is van de melk die hij van ons afneemt. Een paar jaar geleden heeft hij nog melk bij ons thuis gekocht, maar nu hij in Den Haag zit roept hij rare dingen. Ik lever ook geen melk meer aan hem, ook al betaalt hij twee euro per liter."

Wat ook steekt bij de boeren is dat De Jong voor hen had moeten opkomen. "Hij zit nu in Den Haag in zijn maatpak en gelakte schoenen maar wel trots zijn Friese sokken laten zien, dan schaam ik mij om Fries te zijn", zegt de boer verder.

Alle tijd van de wereld

Het is voor de boeren nog niet duidelijk hoe lang zij nog blijven staan. "Wij hebben de tijd, wij hebben geen eindtijd, wij blijven mooi staan", zeggen ze.

Eeuwe de Jong heeft begrip voor de boeren, maar met deze actie treffen zij echt de verkeerde, denkt hij. "Dit helpt hen niet, dit helpt ons niet, en derde partijen die er helemaal niets mee te maken moeten vandaag hun ijsje missen."

De politie is zaterdagochtend langs geweest maar zegt dat de sfeer bij de blokkade gemoedelijk is. Er zijn geen aanwijzingen dat de situatie escaleert. "De burgemeester moet nu beslissen of de boeren daar mogen blijven, of dat ze misschien ergens anders moeten gaan staan."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.