Terug

Volg Hart van Nederland

Meerderheid VVD-stemmers blijft Dilan Yeşilgöz steunen

Politiek

24 dec 2023, 13:01

VVD-leider Dilan Yeşilgöz blijft de steun van een meerderheid van haar achterban houden, zo blijkt uit representatief onderzoek onder 3.083 deelnemers aan het Hart van Nederland-panel. De partij staat er slecht voor in de peilingen, mede door kritiek op de keuze om niet in een kabinet met de PVV te willen stappen.

In de peiling van Peil.nl van Maurice de Hond van zaterdag zakte de VVD naar 13 zetels, het laagste niveau sinds 2009 en slechts 3 zetels boven het gepeilde dieptepunt uit 1966 en 1967.

Daarmee neemt de druk op Yeşilgöz zo mogelijk nog meer toe. 55 procent van de mensen die bij de Tweede Kamerverkiezingen op de VVD hebben gestemd vinden echter nog niet dat ze hoeft op te stappen. Zij zeggen dat Yeşilgöz de kans moet krijgen de situatie recht te zetten.

40 procent van de VVD-stemmers heeft echter wel het vertrouwen verloren in Yeşilgöz en vinden dat ze plaats moet maken voor iemand anders. "Ik hoor het Dilan nog zeggen: 'Ik sluit geen enkele partij uit'. Iets wat ze nu wel doet en dat valt me erg tegen", aldus een van de VVD-stemmers.

Hermans geliefd als opvolger

Mocht Yeşilgöz toch het veld ruimen, vindt de achterban dat Sophie Hermans haar moeten opvolgen. De nummer 2 van de VVD krijgt steun van 37 procent van de stemmers. Op twee en drie staan twee leden van het huidige demissionaire kabinet: Christianne van der Wal (15 procent) en Eric van der Burg (12 procent).

Als je het aan iedereen vraagt, staat Sophie Hermans ook bovenaan, maar met slechts 25 procent. Asielstaatssecretaris Eric van der Burg is met 21 procent echter wel populairder dan Van der Wal (11 procent).

Wie zou Yeşilgöz moeten opvolgen als fractievoorzitter, als zij op zou stappen?

  1. Sophie Hermans: 25%

  2. Eric van der Burg: 21%

  3. Christianne van der Wal: 11%

  4. Ruben Brekelmans: 7%

  5. Roelien Kamminga: 5%

  6. Thierry Aartsen: 4%

  7. Bente Becker: 3%

  8. Ulysse Ellian: 2%

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.