Terug

Volg Hart van Nederland

Meerderheid Nederlanders: prima dat boeren snelwegen blokkeren

Politiek

29 juni 2022, 06:42

Al twee dagen achtereen blokkeren protesterende boeren de ene na de andere snelweg in het land. Dit alles omdat ze het niet eens zijn met de stikstofplannen van het kabinet. Een kleine meerderheid van de Nederlanders staat achter deze blokkades. Maar bij een kwart van de Nederlanders is het draagvlak voor de boerenacties de laatste weken wel degelijk afgenomen.

Dat blijkt uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3000 respondenten. Op de vraag "Vindt u het kunnen dat protesterende boeren snelwegen blokkeren?" antwoordde 55 procent 'ja'. Een minderheid van 43 procent zei 'nee' en twee procent heeft geen mening over de blokkades.

Minder draagvlak voor sommigen

Een kwart van de respondenten zegt wel dat het eigen draagvlak voor de boerenacties de afgelopen weken is afgenomen. "De boeren moeten stoppen met die acties", vertelt iemand over de blokkades van snelwegen. "Er zijn mensen die hebben er kleine kinderen, baby’s of honden in. En dan in de gloeiende zon zonder eten en drinken!" De grote meerderheid (73 procent) voelt echter geen afname van dat eigen draagvlak. "Alle begrip voor de boeren", reageert iemand. "Je laat toch niet je levenswerk afpakken door de regering!" Een ander stelt: "Ze vechten voor hun bestaansrecht, ik snap dat zij tot het uiterste gaan."

Moties in Tweede Kamer

Dinsdag werd in de tweede kamer gestemd over moties die bijvoorbeeld betrekking hadden op stikstofnormen in de natuur, maatregelen voor bioboeren en de rol van banken in de stikstofcrisis. Alleen FvD, JA21, de groep-Van Haga en BBB steunden een motie van wantrouwen van de PVV tegen het kabinet. Een motie van afkeuring kreeg ook steun van de SP en SGP. Beide laatste moties haalden het niet.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.