Terug

Volg Hart van Nederland

Meer werken niet altijd optie voor vrouwen: 'Moet eerst iets veranderen aan de mannenkant'

Politiek

8 mrt 2023, 19:53

Uitgerekend op Internationale Vrouwendag komt minister Karien Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met een oproep aan vrouwen om meer te gaan werken. Een misser, zegt expert genderongelijkheid en werk Ragna Heidweiller: "Waar blijft de oproep aan mannen om in het huishouden meer verantwoordelijkheid te nemen?"

Van Gennip geeft nadrukkelijk aan dat het de eigen keuze blijft van vrouwen of zij meer willen werken, maar het ministerie komt wel deze maand wel met een campagne om vrouwen daartoe aan te sporen.

Dit had Van Gennip zelf te zeggen over de campagne:

Van Gennip (SZW) roept vrouwen op meer te gaan werken
0:58
Van Gennip (SZW) roept vrouwen op meer te gaan werken

"Als alle vrouwen in de zorg een uurtje extra zouden werken, zou het probleem in theorie inderdaad opgelost zijn, maar zo eenvoudig is het in de praktijk niet", legt Heidweiller uit aan Hart van Nederland. "Van vrouwen wordt namelijk verwacht dat ze thuis ook de zorg op zich nemen."

Heidweiller vraagt zich dan ook hardop af waar de oproep richting de mannen van Nederland blijft om thuis meer taken op zich te nemen. In het beter reguleren van deze arbeidsverdeling ligt volgens haar juist de rol van de overheid. “Niet vragen aan vrouwen of ze vanuit de goedheid van hun hart wat uren extra willen werken, maar ook waardering geven voor het werk dat ze doen en mannen wijzen op hun verplichtingen naast de baan", vertelt ze verder.

Deeltijdprinsessen en voltijdprinsen

Het is volgens Heidweiller dan ook stigmatiserend dat er nog steeds gesproken wordt over deeltijdprinsessen. "Vrouwen en mannen werken evenveel, alleen vrouwen werken veel meer onbetaald in huis. Waar zijn de voltijdprinsen om het onbetaalde werk thuis op te pakken? Zolang er aan de mannenkant niets verandert, kunnen vrouwen niet structureel meer gaan werken."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.