Terug

Volg Hart van Nederland

Mark Rutte ziet RTL-debat met rechtse concurrenten niet zitten

Mark Rutte ziet RTL-debat met rechtse concurrenten niet zitten

Politiek

16 feb 2023, 13:45

Het traditionele RTL-verkiezingsdebat voor de Provinciale Statenverkiezing gaat dit jaar niet door. De Volkskrant meldt donderdag dat partijen elkaar niet konden vinden in de timing van het debat. Een poging om de debatten in het programma Jinek te doen, liep mede door de VVD ook spaak.

RTL wilde het debat met de zes grootste partijen van de laatste Tweede Kamerverkiezingen VVD, D66, PVV, CDA, PvdA en SP organiseren. Stephan Koole, chef van de zender, geeft bij De Volkskrant aan dat niet alle partijen iets voelde voor de timing van het debat. Het plan was om dit begin maart te doen.

Eerdmans en Van der Plas

Hieruit ontstond het idee om de debatten in de uitzending van Jinek mee te nemen. De talkshow wilde daarvoor ook BBB-voorvrouw Caroline van der Plas en JA21-voorman Joost Eerdmans uitnodigen. Het CDA wilden zij links laten liggen, waarna de VVD niet meer wilde komen. De partij ontkent dat zij verantwoordelijk zijn voor het niet doorgaan van het debat. Wel wordt aangegeven dat VVD-leider het niet ziet zitten om te debatteren met Eerdmans of Van der Plas.

Asielbeleid JA21

De VVD noemt de zetelaantallen in de Tweede Kamer van JA21 (drie) en BBB (een) als een redenering om niet met Eerdmans en Van der Plas in debat te gaan. Vermoedelijk spelen politieke overwegingen ook een rol. JA21 zet vol in op het asielbeleid, dat volgens veel rechtse stemmers niet streng genoeg is. De VVD heeft er geen belang bij om Eerdmans daarvoor een podium te bieden. BBB zal vooral concurreren met het CDA, de belangrijkste regeringspartner van de VVD. Zetelverlies voor het CDA kan dus impact hebben op de regering.

Op 13 maart staat wel het EenVandaag-debat op het programma. Hier doet Van der Plas wel aan mee. Ze zal dan met Sigrid Kaag (D66) en Wopke Hoekstra (CDA) in debat gaan over stikstof. Op 14 maart is er ook nog het NOS-slotdebat. Hier doen twaalf partijen aan mee. Het is nog niet bekend wie tegen wie zal debatteren die avond.

De belangrijkste fragmenten van de televisieavond worden iedere avond besproken in de Hart van Nederland-podcast TV-TALK:

TV-TALK is iedere ochtend te vinden in je favoriete podcastapp, zoals Spotify, Apple Podcasts of Juke. Of luister 'm direct via de speler hierboven. Abonneer om geen aflevering te missen! Wil je meepraten of iets met ons delen? Mail dan naar podcast.hart@talpanetwork.com of gebruik #TVTALK.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.