Terug

Volg Hart van Nederland

Armeense Ljowa (8) mag door aangenomen motie misschien toch hier blijven: 'Hopen en bidden'

Politiek

16 dec 2021, 09:59

Deze week heeft Tweede Kamer een motie aangenomen om kinderen die door een bureaucratische fout buiten het kinderpardon dreigen te vallen, alsnog een verblijfsvergunning te geven. En dus gloort er hoop voor de Armeense Ljowa en zijn familie.

"Ik heb bijna niet kunnen slapen van blijdschap", reageert moeder Arpine Shahbazyan bij Hart van Nederland op het nieuws. "De kinderen begrijpen natuurlijk niet precies wat er gebeurt, maar Ljowa vroeg me al wel of hij nu een eigen kamer krijgt. Ik vertelde hem dat die kans groter is geworden. Hij is nu druk aan het dromen over waar hij zijn boeken neer gaat zetten."

Formulier niet ingevuld

De 8-jarige Ljowa woont al vanaf zijn geboorte in Nederland en komt in aanmerking voor het kinderpardon. Die regeling geldt voor kinderen van asielzoekers die al minstens vijf jaar in Nederland wonen, maar geen zicht op een verblijfsvergunning hebben. Toch dreigde Ljowa buiten de boot te vallen, omdat zijn ouders een bepaald formulier niet hadden ingevuld.

Dat formulier heeft echter geen enkele juridisch betekenis, blijkt nu. "Dat formulier is in deze zaak net zo relevant als een zwemdiploma of het bezit van blauwe schoenen. Het heeft er niks mee te maken", legt Martin Vegter van Defence for Children uit, een organisatie die opkomt voor de rechten van kinderen.

'Hopen en bidden'

Voor de kerst beslist staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Asielzaken wat ze gaat doen met de aangenomen motie die ervoor kan zorgen dat in totaal zo'n tien kinderen toch in aanmerking komen voor het kinderpardon. Het is volgens Vegter nog te vroeg om feest te vieren. "Ze kan ook nog 'nee' zeggen", stelt hij. "We zijn heel erg aan het hopen en bidden."

Een woordvoerder van de staatssecretaris laat aan Hart van Nederland weten dat het kabinet "zorgvuldig" kijkt naar de uitvoering van de motie. Zodra er een besluit is genomen wordt de Kamer met een brief op de hoogte gebracht. Ondertussen blijft Ljowa's moeder hopen en bidden dat ze na twaalf jaar "zeker weten" of ze "hier in Nederland" kunnen blijven.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.