Terug

Volg Hart van Nederland

Lilianne Ploumen stopt als partijleider en kamerlid van de PvdA: 'Past niet bij me'

Lilianne Ploumen stopt als partijleider en kamerlid van de PvdA: 'Past niet bij me'

Politiek

12 apr 2022, 11:21

Lilianne Ploumen heeft zich per direct teruggetrokken als partijleider en kamerlid van de Partij van de Arbeid (PvdA). In een verklaring op de website van de partij zegt ze dat het leiderschap niet bij haar past.

Begin 2021 nam Ploumen het fractievoorzitterschapover van Lodewijk Asscher, die zich terugtrok. In de verklaring zegt Ploumen dat ze als doel had om de partij in rustiger vaarwater te brengen en tenminste tot de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maart te leiden.

Na de verkiezingen besloot Ploumen zich terug te trekken als partijleider. "Het leiderschap van de partij past niet goed bij mij en ik ben daarmee niet de ideale leider van onze partij", schrijft ze.

'Ik kan het niet genoeg waarmaken'

"Maar in die laatste rol, partijleider, is het belangrijk om leidend en opinie-vormend te zijn op alle onderwerpen. Om in de verkiezingsdebatten en in de Tweede Kamer onderscheidend te zijn in stijl en stellingnames. Om de partij ook voor te gaan in idee-ontwikkeling over thema’s waar ik me minder in thuis voel. Om niet alleen een leider te zijn die Den Haag kan openbreken voor wat er leeft in ons land en in de wereld, maar ook een die bedreven is in het debat in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Ik vind dat ik dat niet goed genoeg kan waarmaken, en daarom treed ik terug."

Ook weg als kamerlid

Ploumen heeft besloten zich ook terug te trekken als kamerlid. "Hier staat geen gewezen leider die de fractie en mijn opvolger in de weg wil lopen. Ik word niet het orakel uit Slotervaart maar blijf wat ik al die jaren was, een betrokken partijlid."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.