Terug

Volg Hart van Nederland

Kritiek op nieuwe aanvraagmaatregelen STAP-budget: cryptocowboys en 'gratis' bierproeven

Politiek

28 feb 2023, 19:46

Het kabinet zegt de mogelijkheid tot aanvragen van het STAP-budget weer open te stellen na voldoende aanscherpingsmaatregelen tegen misbruik te hebben genomen. Normaal gesproken geeft het kabinet zes aanvraagmogelijkheden per jaar, maar vanwege lopend onderzoek naar mistanden viel een eerder aanvraagmogelijkheid afgelopen januari af. Ondanks de nieuwe en verscherpte maatregelen, worden de eerste kritische geluiden groots gedeeld.

Het STAP-budget is vooral bedoeld voor werkenden en werkzoekenden die normaal gesproken niet zo snel met eigen middelen zouden investeren in hun eigen loopbaanontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan ZZP'ers of mensen die zich om willen laten scholen.

Nieuwe maatregelen

Iedereen ouder dan 18 jaar kan 1000 euro aanvragen voor bijscholing, mits diegene geen AOW ontvangt. Ook moet de opleiding zijn geregistreerd in het STAP-register. Maar het kabinet heeft ook nieuwe voorwaarden aan de subsidieaanvraag gesteld.

Zo mogen nog maar maximaal 300 mensen per opleiding worden aangemeld, cadeautjes en 'snoepreisjes' naar het buitenland door de opleidingsaanbieder worden verboden en mogen verplichte opleiding niet meer betaald worden uit het STAP-budget, daar moet de werkgever namelijk voor betalen.

Misbruik en kritiek

De nieuwe maatregelen moeten beter beschermd zijn tegen mensen die niet gecertificeerde opleidingen en cursussen aanbieden en hun verdienmodel veelal baseren op de aanvragers van het STAP-budget. De kritiek luidt op Twitter dat veel 'nonsens cursussen' zoals bierproeven of helende geuren ontdekken nog steeds in het STAP-register staan.

Ook Volt-leider Laurens Dassen uit op Twitter luidkeels zijn kritiek op de lekkende gaten rond het STAP-budget:

Wat is het STAP-budget?

Werkenden en werkzoekenden vanaf 18 jaar tot aan de AOW-leeftijd kunnen een STAP-budget van maximaal 1000 euro per jaar aanvragen voor scholing en loopbaanontwikkeling. Je kunt deze subsidie gebruiken voor een training, cursus of opleiding. De subsidie heet STAP, wat staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie.

Met het geld uit het STAP-budget kun je een opleiding, training of cursus volgen.

Voor het STAP-budget is voor 2023 totaal een budget van 200 miljoen euro beschikbaar gesteld. Het UWV meldt op hun website dat dit budget verdeeld is over 5 aanvraagperiodes. Hiermee kunnen ruim 200.000 mensen scholing volgen. 

Nog geen nieuwe aanvraagdatum

Ondanks de veelbelovende verwachtingen en de lange aanloop naar dinsdagochtend toe, bleef door een technische storing de aanvraagmogelijkheid van het digitale STAP-loket uit. Het UWV maakte excuses voor de storing en beloofde met een nieuwe datum te komen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.