Terug

Volg Hart van Nederland

Kringloopwinkels kunnen registratieplicht niet aan en riskeren hoge boetes

Politiek

21 mrt 2023, 20:19

Kringloopwinkels in het hele land maken zich grote zorgen om een wet die zegt dat zij voor alle binnenkomende goederen de gegevens van de gulle gever moeten noteren. Als ze dat niet doen, kunnen ze boetes van duizenden euro's riskeren.

"Die boetes kunnen oplopen tot 8.700 euro", vertelt Rachel Heijne, directrice van Kringloop Nederland, tegen Hart van Nederland. "In het wetboek van strafrecht staan er zelfs gevangenisstraffen tot een half jaar voor. Je kunt je voorstellen dat dat voor wat onrust zorgt."

Moderne Robin Hood

De wet is bedoeld om heling en witwassen tegen te gaan, maar Heijne vindt dat kringloopwinkels niet onder die regeling zouden moeten vallen. "We zijn nog niet de dief tegengekomen die gaat stelen om het vervolgens aan de kringloop te doneren. Een moderne Robin Hood. Dat vind ik mooi, maar volgens mij is dat niet reëel."

Onno van 't Veld, eigenaar van kringloopwinkel 2Switch, is het met haar eens. “Witwaspraktijken of heling, daar hebben wij natuurlijk helemaal niks mee te maken", zegt hij. "Er vinden hier geen transacties qua inkoop plaats. Degene die het brengt, heeft geen voordeel."

Voor zijn twaalf kringloopwinkels 2Switch is het niet te doen om bij te houden wie wat aan de winkel doneert. "Als we het volgens de letter gaan uitvoeren, betekent dat dat hier in Elst - waar ongeveer 600.000 producten binnenkomen op jaarbasis - dat we een administratie moeten optuigen om alles vast te leggen", zegt hij. "Dat krijgen we gewoon niet georganiseerd."

Bovendien zitten veel mensen er helemaal niet op te wachten dat ze hun persoonsgegevens achter moeten laten. Zo ook een donateur die net een nieuwe lading spullen heeft afgegeven bij de 2Switch. "Dat vind ik niet fijn", zegt hij. "Dat komt dan overal terecht en dat vind ik niet nodig. Dan komt het maar in de container."

Doorgeefluik

Vanaf 2024 wordt het de kringloopbedrijven al wel iets makkelijker gemaakt. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid wordt de wet aangepast.

"Alles registreren is lastig en schiet zijn doel voorbij. Daarom wordt de wet aangepast zodat alleen nog maar diefstalgevoelige dingen met serienummer, zoals fietsen en telefoons, geregistreerd hoeven te worden. We willen niet dat kringloopwinkels een doorgeefluik worden van gestolen producten."

Maar tot die tijd geldt de huidige registratieplicht, waarin ook kringloopwinkels verplicht zijn om álles te registreren. De branchevereniging luidt daarom de noodklok en wil dat de politiek de wet aanpast. Op 4 april wordt hierover gesproken in de Tweede Kamer.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.