Terug

Volg Hart van Nederland

We moeten meer gaan betalen voor vlees, luidt advies

Politiek

13 mrt 2023, 19:10

Om de klimaatdoelen te halen is het "onvermijdelijk" dat in Nederland minder koeien, varkens en kippen worden gehouden. Dat schrijven ambtenaren in een belangrijk adviesrapport aan klimaatminister Rob Jetten. Ook is het noodzakelijk dat Nederlanders minder vlees- en zuivelproducten gaan eten. "Omdat anders het probleem wordt geëxporteerd."

Volgens de commissie zou het kabinet moeten overwegen om op vlees en zuivel belasting in te voeren. "De opbrengst van deze belasting kan vervolgens worden gebruikt om de Nederlandse landbouwsector te helpen om verder te verduurzamen."

Maatregelen waardoor de veestapel niet wordt verkleind, vallen in de praktijk vaak tegen, schrijven de ambtenaren. En maatregelen die CO2 besparen zijn soms weer niet goed voor het dierenwelzijn.

Daling veestapel onvermijdelijk

"In alle gevallen is een daling van de omvang van de veestapel onvermijdelijk om de klimaatdoelen te realiseren", aldus de ambtenaren, onder leiding van AFM-baas Laura van Geest. Tegelijkertijd moeten boeren die blijven genoeg perspectief krijgen om schoon en groen te kunnen boeren.

Om te voorkomen dat de problemen zich door regels in Nederland alleen maar verplaatsen, moet ook het consumptiegedrag van Nederlanders veranderen, luidt het advies. De keuzes die Nederlanders in de supermarkt en in restaurants maken, leiden tot hoge uitstoot. Dat "is niet houdbaar in een klimaatneutrale samenleving".

Afgelopen zondag hielden klimaatactivisten nog een demonstratie op de A12 bij Den Haag. Honderden van hen werden aangehouden:

Klimaatactivisten Extinction Rebellion blokkeren A12 in Den Haag
1:22
Klimaatactivisten Extinction Rebellion blokkeren A12 in Den Haag

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.