Terug

Volg Hart van Nederland

Klaver: noodwet inzetten om snel stijgende gasprijs te bevriezen

Politiek

4 mrt 2022, 06:59

GroenLinks wil dat het kabinet de zogenoemde noodwetgeving start en daarmee per direct de energierekening op nationaal niveau bevriest. Dat voorstel legt partijleider Jesse Klaver bij het kabinet neer.

Het kabinet kan dat volgens GroenLinks doen, door de noodmaatregelen uit de prijzenwet in te laten gaan. Volgens die wet kan de minister van Economische Zaken een prijsbeperking vaststellen als er een “plotseling voordoende noodsituatie van de nationale economie” plaatsvindt met als gevolg razendsnelle inflatie. In die noodsituatie is Nederland door de oorlog in Oekraïne nu beland, aldus de partij.

Nederland moet solidair zijn met Oekraïne en zware sancties inzetten om Poetin te stoppen, ook als dat economische gevolgen voor Nederland heeft, onderstreept Klaver. En dat zal het zeker hebben: de gasprijzen zullen nog verder oplopen, net als de inflatie. Een nekslag voor veel Nederlanders, waarschuwt hij. "Daarom moet het kabinet nu in actie komen en ervoor zorgen dat de rekening voor onze solidariteit met Oekraïne niet bij mensen terecht komt die het nu al moeilijk hebben."

Noodsteun voor energieleveranciers

Dat de gasprijzen nu al voor problemen zorgen, laat onderzoek van Hart van Nederland zien. Bijna de helft van de bevolking komt in de financiële problemen, is hun verwachting. Maar totdat de overheid met een pakket aan maatregelen komt, nemen Nederlanders het heft maar in eigen handen om de gasrekening binnen de perken te houden. Ruim de helft van de Nederlanders (55 procent) zegt bijvoorbeeld de verwarming lager te zetten - en dat terwijl de temperaturen buiten nog niet echt aangenaam zijn.

GroenLinks pleit ervoor de prijzenwet direct te laten ingaan, voor de duur van zes maanden. Dit zal gelden voor huishoudens en kleine ondernemers. Energieleveranciers krijgen dan noodsteun, vergelijkbaar met de noodpakketten tijdens de lockdowns, om de stijgende afnameprijs te compenseren.

Twee weken geleden vertelde Wilders dat hij een soortgelijk voorstel wil in te dienen bij het kabinet. De PVV-voorman stelde voor, in het televisieprogramma WNL Op Zondag, om de BTW op energie voor dit jaar te verlagen van 21 naar 0 procent. "Het is niet uit te leggen dat een eerste levensbehoefte als energie in het hoge tarief zit”

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.