Terug

Volg Hart van Nederland

Kamervoorzitter Bergkamp: 'Actie van FVD ongepast en ongehoord'

Kamervoorzitter Bergkamp: 'Actie van FVD ongepast en ongehoord'

Politiek

24 okt 2022, 17:07

Het is "ongepast en ongehoord" dat Forum voor Democratie-Kamerlid Gideon van Meijeren SBS6-journaliste Merel Ek met een draaiende camera in haar werkkamer overviel en haar als "riooljournalist" bestempelde. Dat laat Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp weten via haar woordvoerder.

Alom was er walging door de actie, die door velen als intimiderend werd ervaren. Van Meijeren zocht Ek op om haar te "ontmaskeren", na een eerder gesprek dat zij hadden. Daarin zou Ek volgens hem op verkeerde wijze hebben uitgelegd welke betekenissen het woord 'liquideren' heeft.

Ek ging aanvankelijk het gesprek niet aan toen zij de draaiende camera zag. Later sprak ze wel met Van Meijeren, nadat hij haar had gerustgesteld dat de camera weg was. Dat was niet waar: de camera liep nog en nam het gesprek op. Ek gaf toe dat de uitleg van de term niet uit de Van Dale kwam, zoals ze eerder zei, maar bleef achter het punt staan dat het woord meerdere betekenissen heeft.

Onderzoek naar de regels

Kamervoorzitter Bergkamp onderzoekt nu of "regels aangescherpt moeten en kunnen worden", onder meer voor het maken van heimelijke opnames. Voor journalisten geldt dat zij niet met draaiende camera een werkkamer van een Kamerlid mogen binnenlopen en het kenbaar moeten maken als zij opnames maken.

Aan het begin van de video, die Van Meijeren op sociale media plaatste, waarschuwde hij andere media dat hij vaker dergelijke video's zou maken. "Ik hoop vooral dat er een preventieve werking van uitgaat."

'Een nieuw dieptepunt'

Premier Mark Rutte noemde deze vorm van intimidatie "een nieuw dieptepunt". Ook andere kabinetsleden spraken zich uit. Minister Sigrid Kaag (Financiën) schreef op Twitter dat dergelijke intimidatie de samenleving ondermijnt. "Iedere keer als je denkt ‘de bodem is in zicht’, dan blijkt het erger en gevaarlijker te kunnen." Ook minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) en staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) spraken zich uit.

Juridische stappen

De Nederlandse Vereniging voor Journalistiek (NVJ) onderzoekt of het juridische stappen kan nemen tegen Van Meijeren. De vereniging noemt de actie "in alle opzichten alarmerend en kwalijk". Eerder liet de NVJ ook weten een brief te gaan sturen naar Bergkamp naar aanleiding van de intimidatie. Algemeen secretaris Thomas Bruning wil met de brief aangeven "dat dit soort manieren van eigen recht voorkomen moeten worden".

"Het is een soort ongeschreven regel in de democratie dat journalisten journalistiek bedrijven en parlementariërs politiek", aldus Bruning. "Als die zaken door elkaar gaan lopen, zonder dat daarbij de journalistieke ethiek in acht wordt genomen, gaat er iets mis. Zeker als het op zo'n intimiderende manier gebeurt."

De discussie over verschillende betekenissen van woorden ontstond nadat FVD-leider Thierry Baudet zei het woord 'reptiel' figuurlijk gebruikt te hebben, toen hij zei dat de elite bestaat uit reptielen. Presentator Johan Derksen gebruikte eerder het woord 'liquideren' in de richting van Baudet. Hierover zei hij later dat hij zich had versproken. Derksen heeft het woord vaker gebruikt om 'wegsturen' mee te bedoelen.

Over dit nieuws en andere opvallende fragmenten gaat het iedere avond in de Hart van Nederland-podcast 'TV-TALK'. Luister hieronder:

TV-TALK is iedere ochtend te vinden in je favoriete podcastapp, zoals Spotify, Apple Podcasts of Juke. Of luister 'm direct via de speler hierboven. Abonneer om geen aflevering te missen! Wil je meepraten of iets met ons delen? Mail dan naar podcast.hart@talpanetwork.com of gebruik #TVTALK.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.