Terug

Volg Hart van Nederland

Kamerlid Gündoğan doet aangifte tegen Gideon van Meijeren vanwege boerenspeech

Kamerlid Gündoğan doet aangifte tegen Gideon van Meijeren vanwege boerenspeech

Politiek

12 juli 2022, 15:29

Tweede Kamerlid Nilüfer Gündoğan gaat aangifte doen tegen Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie wegens opruiing en aanzetten tot geweld. Dat heeft ze tegen AD gezegd.

De aanleiding voor de aangifte is de speech die Van Meijeren zaterdag 2 juli gaf op het Boeren Forum in Tiel. Hij geeft daarin aan onder welke omstandigheden boeren geweld mogen gebruiken. Zo zegt het kamerlid dat boeren in hun recht staan om geweld te gebruiken als ze door ambtenaren worden weggestuurd. Hij verwees daarbij naar Artikel 41 van de grondwet.

Onwaarheden

Volgens diverse strafrechtadvocaten en juristen verspreidt Van Meijeren meerdere onwaarheden over het gebruik van geweld. Zo mag je geen geweld gebruiken als je bijvoorbeeld met een onteigening te maken krijgt en het daar niet mee eens bent. De politie vreest ondertussen dat boeren op het idee worden gebracht om geweld te gebruiken tegen agenten.

Gündoğan is met juristen bezig om de aangifte af te handelen. Ze roept andere Kamerleden op hetzelfde te doen. Ze zegt dat het tijd is dat er "collectief wordt opgetreden" tegen "dit soort rechtsextremistische en populistische types".

Reactie Van Meijeren

Van Meijeren heeft in een reactie op Twitter gezegd niet onder de indruk te zijn van de aangifte en haalt daarbij uit naar Gündoğan. "Dat je daar nog tijd voor kunt vrijmaken, ondanks dat je al maandenlang druk bent met het (tevergeefs) ‘ordenen van je gedachten’. Doe vooral aangifte, maar houd er rekening mee dat de politie mogelijk haar handen vol heeft aan meldingen van aanranding en (seksuele) intimidatie."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.