Terug

Volg Hart van Nederland

Kamerleden steunen oproep om meer te doen tegen vrouwenmoord

Kamerleden steunen oproep om meer te doen tegen vrouwenmoord

Politiek

8 mrt 2023, 06:47

Drie politieke partijen hebben op Internationale Vrouwendag een oproep gedaan aan het kabinet om het aantal vrouwenmoorden in Nederland te verminderen. D66, GroenLinks en ChristenUnie steunen de oproep van het Landelijk Netwerk Veilig Thuis en het Landelijk Netwerk Vrouwenopvang om meer te doen om femicide te voorkomen door onder meer beter te reageren op tekenen dat het mis dreigt te gaan.

D66-Tweede Kamerlid Hanneke van der Werf noemt het "belangrijk dat we signalen" die duiden op mogelijk geweld beter herkennen. "Een moord kent vaak een langere aanloop. Als een vrouw melding maakt van bijvoorbeeld partnergeweld, moet de veiligheid van de melder vooropstaan en de melding met prioriteit behandeld worden." Ze is het ermee eens dat de training van politie en hulpverleners verbeterd moet worden.

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker noemt het "te gruwelijk voor woorden" dat iedere acht dagen een vrouw gedood wordt. "Dat is onvoorstelbaar, grijpt mij aan en dat moet ons allemaal aangrijpen." Ze zegt dat dit iets vraagt van iedereen, "van buurvrouw tot wijkagent, van politiek tot rechtspraak" en hoopt dat het kabinet "serieus werk" maakt van de oproep van de organisaties.

Kamerlid Corinne Ellemeet van GroenLinks zegt dat politie en justitie met menskracht en expertise in staat moeten worden gesteld om signalen van femicide bijtijds op te vangen om zo moorden op vrouwen te voorkomen. De oproep van de organisaties is gericht aan de ministeries van Justitie en Veiligheid en Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Serieus werk

Verschillende fracties in de Kamer vragen al langer om meer actie tegen moorden op vrouwen. Het is belangrijk dat het kabinet serieus werk maakt van deze oproep en dat er stappen worden gezet om het aantal vrouwenmoorden omlaag te brengen.

In de eerste anderhalve maand van 2023 zijn er al drie vrouwen om het leven gekomen door hun partner of ex-partner in Nederland. Luister nu naar de vijfde aflevering van de podcast Vrouwenmoord, waarin Esther, Judith, Songül en Wendy bespreken waarom er nú actie nodig is:

Reageren op Vrouwenmoord?

Wil je in contact komen met de redactie van Vrouwenmoord? Dat kan via hvnlpodcast@talpanetwork.com.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.