Terug

Volg Hart van Nederland

Kabinet verbiedt gebruik TikTok op werktelefoon van ambtenaren

Politiek

21 mrt 2023, 12:59

Ambtenaren moeten het binnenkort stellen zonder dat ene leuke dansje of dat grappige filmpje op TikTok. Het kabinet verbiedt ‘spionagegevoelige apps’ en roept de rijksambtenaren nu al op TikTok van hun werktelefoon te verwijderen. De app is afkomstig van het Chinese bedrijf Bytedance en bevat zo’n 12 miljard korte filmpjes. Hoewel China niet wordt genoemd, spreekt het kabinet van landen ‘die een cyberprogramma hebben gericht tegen Nederland en de Nederlandse belangen’. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor Iran en Rusland.

Installeren niet meer mogelijk

In februari zeiden Kamerleden van de vier coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie voor een TikTok-verbod te zijn. Zij vrezen dat gegevens van gebruikers kunnen worden ingezien door de Chinese overheid.

Binnenkort is het voor ambtenaren technisch niet meer mogelijk om dit soort apps te installeren, maar hoeveel werktelefoons er nu voor rijksambtenaren zijn is onduidelijk.

Onlangs hebben de Europese Unie en de Belgische regering hun ambtenaren eveneens verboden om TikTok te gebruiken. In de Verenigde Staten mag de app al sinds vorig jaar niet meer gebruikt worden door de overheid.

TikTok

TikTok-video’s zijn vaak kort, tussen de 3 en 15 seconden. De app is erg populair bij kinderen en jongeren, 80 procent van de kijkers is tussen de 6 en 24 jaar.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.