Terug

Volg Hart van Nederland

Kabinet start campagne om meer werknemers naar werk te laten fietsen

Politiek

8 mei 2023, 09:36

Begin 2025 moeten er 100.000 mensen meer naar hun werk fietsen dan nu. Het kabinet wil met een publiekscampagne meer werknemers verleiden de auto te laten staan.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) lanceert maandag een campagne die drie jaar zal lopen. In 2027 moet er 20 procent meer gefietst worden dan in 2017.

Volgens Heijnen wordt nergens ter wereld zo veel gefietst als in Nederland. Een kwart van alle verplaatsingen gaat met de fiets, maar toch is dat te weinig. De helft van alle autoritten is korter dan 7,5 kilometer, een derde korter dan vijf kilometer. Tv-spotjes en andere uitingen moeten bestuurders ertoe zetten voortaan de fiets te pakken.

Gedragsonderzoek positief

Heijnen denkt dat het lukt, omdat bijna zeven op de tien automobilisten in een gedragsonderzoek aangeven voor korte ritten vaker de fiets te willen pakken. "Gezonder leven en meer bewegen staat bij veel mensen boven aan de lijst met goede voornemens", zegt ze. De campagne 'Da's zo gefietst' wijst automobilisten erop dat fietsen gezonder én goedkoper is.

Het is niet de eerste keer dat het kabinet zich inzet voor extra beweging. Vorig jaar was er een campagne om iedere werkdag stipt om 11.00 uur een minuut te laten bewegen:

'Zitprofessor' Erik Scherder over nieuwe campagne om te bewegen
0:37
'Zitprofessor' Erik Scherder over nieuwe campagne om te bewegen

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.