Terug

Volg Hart van Nederland

Kabinet: maak kerstvakantie week langer en zomervakantie week korter

Kabinet: maak kerstvakantie week langer en zomervakantie week korter

Politiek

15 apr 2022, 19:57

Als het aan het kabinet ligt wordt de zomervakantie volgend jaar een week korter en de kerstvakantie een week langer. Het is een van de ideeën om te anticiperen op een eventuele nieuwe coronavariant.

Het plan komt van onderwijsministers Dennis Wiersma en Robbert Dijkgraaf. Het coronavirus piekte de afgelopen twee jaar in de winter, waardoor scholen sowieso een week langer dicht moesten. Als deze week wordt 'ingehaald' in de zomer, missen leerlingen minder les, schrijven zij in een brief.

'Ingrijpende maatregel'

De Algemene Onderwijsbond (AOb) polst bij zijn achterban hoe die denkt over een voornemen van het kabinet. "Dit is een ingrijpende maatregel", aldus AOb-voorzitter Tamar van Gelder. "Het heeft grote impact op het onderwijspersoneel en de bonden moeten hierover meepraten", stelt ze. Om die reden heeft de bond aan alle leden een peiling gemaild, waarin zij worden gevraagd naar hun mening over dat voornemen. Ook niet-leden kunnen de peiling invullen op de website van de bond.

In de brief met de onderwijsstrategie voor de (middel)lange termijn staat verder dat het onderwijs "meer flexibel" wordt bij een coronagolf. Zo moet onder meer het digitaal onderwijs verbeterd worden en het examensysteem aangepast. Een nadere uitwerking van de plannen komt voor de zomer.

Het aanpassen van de schoolvakantie is niet makkelijk, deze liggen namelijk wettelijk vast tot 2025/2026. Om hiervan af te wijken is veel overleg nodig. Minister Wiersma en Dijkgraaf zullen de komende maanden onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. In juni hopen zij op uitsluitsel.

Besmet op school

De AOb zou graag in de plannen van het kabinet zien dat er een apart fonds komt voor leraren en ondersteuners die langdurig ziek zijn door corona. De bond zegt bij een speciaal meldpunt meer dan 1200 meldingen te hebben gekregen. Ruim 60 procent zou op school besmet zijn geraakt, nog eens 20 procent vermoedt dat. "Ook dit hoort bij een aanpak op de lange termijn", aldus Van Gelder.

De AOb zegt geraadpleegd te zijn door het ministerie, maar ziet "nog niets van onze inbreng terug in deze brief".

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.