Terug

Volg Hart van Nederland

Kabinet: derdelanders mogen blijven tot uitspraak hoogste rechter

Kabinet: derdelanders mogen blijven tot uitspraak hoogste rechter

Politiek

2 sep 2023, 21:23

De zogeheten derdelanders die zijn gevlucht uit Oekraïne mogen in Nederland blijven tot de hoogste rechter een uitspraak heeft gedaan over de vraag of het kabinet hun tijdelijke bescherming mag opheffen. Dat maakt staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zaterdag bekend.

De staatssecretaris volgt daarmee het oordeel van de Raad van State vrijdagavond. Die oordeelde dat een man uit Tanzania mag blijven totdat de hoogste rechter een uitspraak heeft gedaan. De man woonde in Oekraïne met een tijdelijke verblijfsvergunning, is na de inval door Rusland naar Nederland gevlucht en kreeg dezelfde bescherming als de Oekraïners. Het kabinet wilde dat hier maandag een einde aan zou komen.

Die uitspraak door de Raad van State over de derdelanders wordt "op zijn vroegst" in november verwacht. "Om helderheid te scheppen" is daarom besloten voor de gehele groep de beëindiging van de tijdelijke bescherming te bevriezen tot de definitieve uitspraak er ligt, aldus de staatssecretaris.

"Dit betekent concreet dat derdelanders tot de uitspraak in Nederland mogen blijven en recht houden op de voorzieningen en rechten, zoals die gelden voor vluchtelingen uit Oekraïne." Maar, meldt Van der Burg, "het kabinet staat nog steeds achter haar standpunt dat de beëindiging van het verblijf van derdelanders juridisch juist is".

Wat zijn derdelanders?

Derdelanders zijn mensen uit andere landen die in Oekraïne werkten of studeerden toen Rusland dat land binnenviel. De naar schatting 2900 derdelanders die naar Nederland vluchtten, konden hier rekenen op dezelfde bescherming en dezelfde rechten als Oekraïners. Het kabinet wilde dat dit maandag zou stoppen.

In de afgelopen dagen hebben meerdere rechters uitspraken gedaan over de positie van derdelanders. Die uitspraken lijken elkaar tegen te spreken. Sommige rechters vinden dat Nederland de bescherming wel mag stoppen, terwijl collega's in vergelijkbare zaken juist vinden dat alleen Europa daar een besluit over mag nemen. De Raad van State wijst daar ook naar en ziet "uiteenlopende uitkomsten, met verschillende juridische argumentaties".

VluchtelingenWerk Nederland is blij met het besluit van staatssecretaris Van der Burg. Volgens de organisatie moesten derdelanders de afgelopen dagen meerdere keren hun toekomstplaatje bijstellen, wat leidde tot ongeloof en onzekerheid. "Voor derdelanders geeft dit voor even duidelijkheid", aldus een woordvoerster. Ze zegt dat VluchtelingenWerk "alles op alles" gaat zetten om derdelanders over de ontstane situatie te informeren.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.