Terug

Volg Hart van Nederland

Kabinet bekijkt mogelijkheden om Nederlanders uit Israël te halen

Kabinet bekijkt mogelijkheden om Nederlanders uit Israël te halen

Politiek

10 okt 2023, 13:05

Het demissionaire kabinet zoekt naar mogelijkheden om met charters Nederlanders op te halen die uit Israël willen vertrekken. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ook reisadvies voor de Westelijke Jordaanoever aangepast van oranje naar rood.

Om Nederlanders daar weg te halen wordt er gekeken naar een samenwerking met andere landen en luchtvaartmaatschappijen. "Momenteel onderzoeken we samen met partners chartermogelijkheden voor Nederlanders die Israël willen verlaten", laat een woordvoerder van BuZa weten.

De Nederlandse Michael Hess woont met zijn gezin vlak naast Tel Aviv en werd zaterdagochtend opgeschrikt door de aanval:

Nederlands gezin opgeschrikt door aanvallen in Israël: 'Onze slapende kinderen naar schuilkelder gebracht'
1:47
Nederlands gezin opgeschrikt door aanvallen in Israël: 'Onze slapende kinderen naar schuilkelder gebracht'

Het ministerie heeft een aantal Nederlandse groepen in beeld waarvan ze weten dat ze Israël willen verlaten. "We werken er nu hard aan te inventariseren welke Nederlanders nog meer willen vertrekken", aldus het ministerie.

Beeld: BuZa

Beeld: BuZa

Afraden

BuZa raadt Nederlanders verder aan om niet naar de 'rode gebieden' te gaan. Mensen die er al verblijven zouden veilig moeten vertrekken als dat mogelijk is. De kleurcode voor de Gazastrook was al rood. De kleurcode voor Oost-Jeruzalem blijft oranje.

Het negatieve reisadvies betekent ook dat mensen die toch naar de Westelijke Jordaanoever gaan waarschijnlijk niet geholpen kunnen worden door de Nederlandse overheid als ze daar in de problemen raken. "Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe", staat op de website van Buitenlandse Zaken over de rode gebieden.

Nieuw conflict

Zaterdag escaleerde het conflict tussen Israël en Hamas nadat de laatste meerdere terroristische aanslagen pleegden. Sindsdien wordt vooral in het zuiden van het land fel gevochten. De Westelijke Jordaanoever staat niet onder controle van Hamas en uit dat gebied wordt in principe op dit moment niet aangevallen. Wel zijn er losse incidenten geweest tussen Palestijnen en Israëliërs.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.