Terug

Volg Hart van Nederland

Kaag noemt rechts-extremisten en complotdenkers 'bedreiging voor democratie'

Politiek

15 jan 2023, 13:52

D66-leider Sigrid Kaag wil een halt toeroepen aan het toenemende rechts-extremisme in Nederland. Volgens haar bedreigen rechts-extremisten en complot-populisten de democratie. "Het lijkt soms alsof het ons overkomt. Maar het is aan ons het niet langer toe te staan", zei Kaag.

Ze wil het gesprek aangaan over het "bevechten" van extremen, zei ze op een bijeenkomst van de partij in Den Haag, waarmee D66 het nieuwe politieke seizoen aftrapte.

Geheime groep mensen

Democratie is volgens Kaag "de beste en enige duurzame manier om onze verschillen vreedzaam te overbruggen". De voedingsbodem voor extremistisch handelen in Nederland is "zorgwekkend vruchtbaar", zei de D66-voorvrouw.

Ze verwees daarbij naar het groot aantal mensen dat in de complottheorieën gelooft dat "een geheime groep mensen stiekem alle belangrijke beslissingen in de wereldpolitiek neemt" en dat het coronavirus een "heimelijke actie" is van een overheid of organisatie.

Een complottheorie beschrijft vaak een samenzwering die achter de schermen plaatsvindt. Meestal slaan de theorieën op een geheime elite, die feiten verdraait of verzwijgt om een eigen doel te behalen. 

Vorige week werd bekend dat ruim een op de vijf Nederlanders gelooft in die geheime groep mensen. Premier Rutte reageerde vrijdag op dat nieuws. Hij zei dat het "uiteindelijk ook een keuze" van iemand is om in een complottheorie te geloven en dat het niet een taak van alleen het kabinet is om de theorieën te bestrijden.

"Het enige wat je kan doen als overheid is zo duidelijk mogelijk communiceren." Maar in een vrije samenleving is het volgens hem iemands eigen keuze om "daar wel of niet in te geloven", zei Rutte meerdere keren.

Kaag vindt dat er actie moet worden ondernomen, ook omdat volgers van rechts-extremisme weerklank vinden in de "gangbare politiek", zei ze zaterdag. Ze noemde daarbij Forum voor Democratie als voorbeeld.

De extreemrechtse stroming draagt volgens Kaag bij aan de verharding van de samenleving. Ze refereerde daarbij ook aan de bestorming van het Capitool in de VS en de recente chaos en het geweld in Brazilië, maar stelde dat ook Nederland hier niet "immuun" voor is.

ANP

Bovenstaande video van een debat in de Tweede Kamer met Rutte over dit onderwerp was eerder te zien bij Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.