Terug

Volg Hart van Nederland

Jeugdzorg kwam door wachtlijst te laat voor Sander: 'Zijn dood had voorkomen kunnen worden'

Politiek

24 jan 2023, 22:20

Ongeveer een op de zeven kinderen heeft een vorm van jeugdzorg nodig, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een vorm van jeugdzorg is psychologische behandeling voor bijvoorbeeld depressie. Maar veel kinderen krijgen die zorg niet omdat de wachtlijsten in de jeugdzorg te lang zijn. En dat heeft soms desastreuze gevolgen.

Sjaak de Bruijn uit Maassluis weet dat als geen ander. Zijn 15-jarige zoon Sander was depressief en werd daarvoor behandeld. Maar als zijn psycholoog ermee stopt, komt hij weer maandenlang op een wachtlijst. Die wachtlijst bleek te lang: Sjaak vond hem op zijn kamer nadat hij zichzelf van het leven heeft beroofd.

"Je bent zo veel jaren aan het vechten om je kind in leven te houden", vertelt Sjaak aan Hart van Nederland. "En dat je je kind dan dood aantreft. Dat is gewoon verschrikkelijk. Met gepaste hulpverlening had dit voorkomen kunnen worden."

Hij was ook dodelijk ziek

"We hadden een enorm sterke band samen. We zijn allebei technisch en deden alles met computers. Hij was super slim hierin. Maar het was altijd een rollercoaster hoe het met hem ging." Sjaak is heel kwaad op de jeugdzorg, zegt hij. "Hij had zijn hele zelfmoord gepland. Zijn vriendin had longkanker en alle hulp stond klaar in de medische wereld, maar hij was ook dodelijk ziek. En daar was geen hulp voor."

Hulpverleners in de jeugdzorg maken zich ook enorme zorgen over de lange wachtlijsten. "Voor ons is dit heel frustrerend", vertelt Colin Springveld, hulpverlener bij Go!4Future. Hij zegt dat we kunnen spreken van "code zwart".

"Wij hebben echt het idee dat deze kinderen in hun ontwikkeling worden bedreigd en dat wordt steeds erger. En als er niet op tijd passende zorg komt, dan is er zwaardere hulp nodig wat eigenlijk voorkomen had kunnen worden." Anderhalf jaar geleden werden de wachttijden al urgent genoemd, maar hulpverleners zien weinig verandering.

Proeven

Staatssecretaris van Ooijen zegt dat er in sommige regio's proeven worden gedaan met een nieuwe aanpak voor de wachtlijsten. In Rotterdam Rijnmond zijn de wachtlijsten daar al teruggebracht tot drie maanden.

Het geeft Sjaak hoop dat dat in de rest van Nederland ook voor verbetering zorgt. "Voor Sander is het te laat, maar voor al die andere kinderen. Ik wil niet dat andere ouders hun kind zo vinden zoals ik m'n kind gevonden heb. Die pijn is ondraaglijk."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.