Terug

Volg Hart van Nederland

Moeten oudere bestuurders niet ieder jaar gekeurd worden?

Moeten oudere bestuurders niet ieder jaar gekeurd worden?

Politiek

19 apr 2022, 23:06

Dinsdag is een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer waarin aandacht wordt gevraagd voor rijbewijskeuringen voor 75-plussers. Initiatiefnemers Edo Kieft en Joke Wiesemann maken zich zorgen over de rijvaardigheid van oudere bestuurders. Het grootste deel van de Nederland deelt die zorgen, blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel.

Initiatiefnemer Edo verloor zijn schoondochter aan een ongeluk dat was veroorzaakt door een 88-jarige man. "De verklaring van hem bevestigde mijn theorie. Hij had waarschijnlijk geen rijbewijs meer mogen hebben", vertelt hij aan Hart van Nederland. "Het klinkt misschien gek: ik ben niet boos op hem, wel op de dokter die hem heeft 'goedgekeurd'."

De zoon van mede-indiener Joke liep op de stoep toen hij werd aangereden door een 89-jarige man. Marvin (42) overleefde de klap niet. Met de aangeboden petitie wil Joke samen met Edo aandacht vragen voor rijbewijskeuringen. "Het is een spannende dag", vertelt ze. "Alles van toen komt weer naar boven, terwijl het eigenlijk nooit is weggeweest."

Jaarlijkse keuring voor ouderen

Een meerderheid van Nederland steunt het plan van de twee bezorgde burgers, blijkt uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder bijna 3.400 mensen. Nu moeten 75-plussers om de vijf jaar een rijbewijskeuring doen. Iets meer dan de helft van de deelnemers (55 procent) vindt dat oudere bestuurders ieder jaar gekeurd moeten worden.

Vooral jongeren onder de dertig zien wel wat in zo'n jaarlijkse keuring: bijna drie kwart van die groep vindt het een goed idee. Vijftigplussers zijn echter faliekant tegen: bijna zes op de tien in die groep ziet de strenge maatregel niet absoluut niet zitten. Ter vergelijking: onder alle ondervraagden is in totaal 42 procent tegen een jaarlijkse test voor oudere bestuurders.

Verlinken bij speciaal meldpunt?

De indieners van de petitie vinden ook dat er een speciaal meldpunt moet komen voor mensen die zich zorgen maken over de rijvaardigheid van een oudere bestuurder. Zo kunnen weggebruikers op leeftijd beter in de gaten worden gehouden en wordt ingrijpen voordat het mis dreigt te gaan makkelijker, is het idee.

Goed plan, vindt de meerderheid van de panelleden. 56 procent zou zelf een ouder familielid aanmelden bij het meldpunt als de rijvaardigheid (te) slecht is. Een derde van de deelnemers peinst daar echter niet over. Over één ding is Nederland wel redelijk eensgezind: 80 procent van de ondervraagden vindt dat ook 75-plussers achter het stuur mogen kruipen.

Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit zo'n 40.000 leden. Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. Kijk hier voor meer informatie over het panel en meld je aan!

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.