Terug

Volg Hart van Nederland

Hulpverleners delen poncho's uit aan asielzoekers in Ter Apel: 'Overheid faalt opnieuw'

Politiek

8 sep 2022, 16:49

Terwijl donderdag de Tweede Kamer in debat is over de asielcrisis, delen vrijwilligers van MiGreat NL poncho's uit aan asielzoekers in Ter Apel. Volgens de hulporganisatie sliepen er donderdagnacht 80 mensen buiten en woensdagnacht, tijdens de zware onweersbuien, zelfs 150.

Op Facebook laat MiGreat NL weten dat door de regen alles nat is bij het aanmeldcentrum in Ter Apel: "Het 'aanzuigende werking' beleid brengt allang de menselijke waardigheid in gevaar. Nu komt ook de gezondheid onder druk te staan."

Falend overheidbeleid

"Wij, vrijwillige hulpverleners, schrijven dit vanuit de auto in de stromende regen bij aanmeldcentrum Ter Apel. Er zijn net twee nieuwe gezinnen aangekomen met kleine kinderen, die nog hoop hebben om naar binnen te mogen. De mannen, dat is ons wel duidelijk geworden, hoeven nergens op te rekenen. Poncho's en zeil krijgen ze van ons. COA laat zich niet zien. Deel dit bericht en tag alle politici", roept de hulporganisatie op in het bericht.

Volgens MiGreat NL heeft de overheid gefaald: "Zij zijn de plicht om alle mensen die in dit land verblijven te beschermen niet nagekomen. Instanties wijzen liever naar elkaar dan het probleem op te lossen. Tentjes werden afgepakt. Wij hebben geen idee hoe we onderkoeling gaan voorkomen als we mensen niet droog kunnen houden", schrijft de organisatie. Volgende hen moet er onmiddelijk goede nood- en crisislocaties worden geopend. Daarnaast moeten kleinschalige azc's niet wegbezuinigd worden zodra de instroom lager is."

'We moeten nu plek maken'

"De moeder van de kleine kindjes vroeg ons of we haar tenminste konden vertellen hoe lang ze hier moet blijven staan. Wij hadden geen antwoord, we konden haar alleen poncho's geven. Ze was er nog blij mee ook, maar het is schandalig dat mensen zich kletsnat moeten laten regenen om asiel aan te vragen, en van ons afhankelijk zijn voor een stukje plastic."

De hulporganisatie vindt dat het aan onze volksvertegenwoordigers om nu een antwoord te formuleren op haar vraag. Voor alle vrouwen en kinderen, voor alle mannen, van iedere nationaliteit. Voor ieder mens, vandaag nog", vertelt de hulporganisatie. Daarom zegt MiGreat NL dat iedereen zich moet uitspreken: "Aan iedere persoon die gelooft dat niet-Nederlanders ook mensen zijn: spreek je vandaag en iedere dag dat deze hel duurt uit. Mensenrechten zijn niet onderhandelbaar. We moeten nu plek maken!"

Beeld: MiGreat NL

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.