Terug

Volg Hart van Nederland

Hoe ziet het bezoek van Zelensky aan Nederland eruit vandaag?

Politiek

4 mei 2023, 06:14

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky brengt donderdag een bezoek aan Den Haag. Hij spreekt daar onder anderen met premier Mark Rutte en minister Kajsa Ollongren van Defensie, meldden ingewijden.

Verder geeft de president een toespraak met de titel 'Geen vrede zonder gerechtigheid voor Oekraïne". Daarbij zal ook minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken aanwezig zijn.

Zelensky kwam woensdagavond aan in Nederland:

Zelensky in Nederland aangekomen
0:45
Zelensky in Nederland aangekomen

Ook staat een ontmoeting met leden van de Eerste en Tweede Kamer op de agenda. Om 09.00 uur is Zelensky aangekomen bij het gebouw van de Eerste Kamer. Hij werd aan het Lange Voorhout welkom geheten door de voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn, en voorzitter Vera Bergkamp van de Tweede Kamer.

Caroline van der Plas (BBB) is niet aanwezig bij die ontmoeting. Ze vindt dat oorlogsslachtoffers deze dag centraal moeten staan en niet Zelensky, twitterde ze. "Dat dit bezoek juist NU moet, vind ik heel misplaatst."

Ook Geert Wilders (PVV) is er niet bij:

Oorlogsmisdaden

Zelensky gaat ook langs bij het Internationaal Strafhof. Het ICC doet onderzoek naar misdaden die zijn gepleegd in de oorlog in Oekraïne. Nederland steunt dat onderzoek met geld maar ook met marechaussees die zoeken naar bewijzen van misdaden in Oekraïne.

Arrestatiebevel tegen Poetin

Het ICC kondigde in maart aan dat er een arrestatiebevel is uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Poetin. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor het onwettelijk deporteren van kinderen en het overbrengen van hen van Oekraïens grondgebied naar Rusland.

Bij talkshow Op1 liet de Amsterdamse politiechef Frank Paauw doorschemeren dat Zelensky in ieder geval niet aanwezig zal zijn bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam. Volgens Paauw zou dat met het oog op de veiligheid een "heel ingewikkelde exercitie" worden vanwege het aantal mensen dat naar de Dam toekomt.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.