Terug

Volg Hart van Nederland

Het land brandt, maar alle belangrijke kabinetsleden zijn op vakantie

Het land brandt, maar alle belangrijke kabinetsleden zijn op vakantie

Politiek

28 juli 2022, 12:54

Terwijl deze dagen in het teken staan van boerenbarricades op snelwegen en bedreigingen van de aannemers die het afval willen opruimen, is het kabinet afwezig. Ondanks meerdere verzoeken van Hart van Nederland is het daarom onmogelijk om de belangrijkste bewindslieden te bevragen. En de vraag rijst: wie bestuurt nu het land?

De ene na de andere navraag bij ministeries levert eenduidige antwoorden op: de minister is op vakantie. Premier Rutte is er niet, vice-premiers Kaag, Hoekstra en Schouten zijn weg, en ook landbouwministers Staghouwer en Van der Wal, Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en justitieminister Yeşilgöz-Zegerius zijn op vakantie.

Reacties

Dat weerhoudt de bewindslieden er niet van om in de gaten te houden wat er in het land gebeurt. Via Twitter spreken sommige regeringslieden hun afschuw uit over de in hun ogen onacceptabele boerenacties. "De meest betrokken ministers en ikzelf staan in nauw contact", schrijft premier Rutte vanaf zijn vakantieadres.

Verschillende Kamerleden willen al langer dat de Tweede Kamer terugkeert voor een debat over de stikstofplannen. Onder leiding van Pieter Omtzigt en BBB-leider Caroline van der Plas wordt om een debat gevraagd.

Vervanging

Maar wordt het land nu wel bestuurd? Op momenten dat ministers op vakantie zijn worden hun portefeuilles via de vervangingsregeling tijdelijk waargenomen door andere ministers. Op die manier blijft iedere ministerspost bezet.

Dat het niet altijd even verstandig is om allemaal tegelijk op vakantie te gaan is al duidelijk sinds augustus 1990, toen één minister alle zijn collega's moest vervangen. Daardoor moest minister Andriessen van Economische Zaken na de inval van Irak in Koewit ineens het Nederlandse standpunt als waarnemend minister van Buitenlandse Zaken verwoorden.

Of hij nu aanwezig is of niet, het thema van de stikstofcrisis houdt Rutte wel degelijk bezig. Dat bewees hij ook weer omdat hij vlak voor zijn vertrek op vakantie nog op bezoek ging bij Limburgse boeren:

Rutte op bezoek bij Limburgse boeren
1:39
Rutte op bezoek bij Limburgse boeren

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.