Terug

Volg Hart van Nederland

Het besluit is genomen: kinderhartcentra in Utrecht en Leiden moeten sluiten

Politiek

13 feb 2023, 15:38

Na een decennia durende discussie is de knoop eindelijk doorgehakt. De kinderhartcentra in Rotterdam en Groningen blijven open. Dat betekent dat die in Utrecht en Leiden moeten sluiten. Zo heeft minister Ernst Kuipers van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) volgens RTL Nieuws, besloten.

Ons land telt momenteel vier kinderhartchirurgie-afdelingen waar kinderen met een aangeboren hartafwijking geopereerd kunnen worden. Omdat deze operaties vrij zeldzaam zijn, is het voor de kwaliteit van de zorg beter om het aantal afdelingen te concentreren. Bovendien zijn er maar 12 chirurgen in Nederland die deze hartoperaties uitvoeren.

Dat het samenvoegen van behandelteams door een of twee centra te sluiten de beste keus is, vindt iedereen. Maar de manier waarop zorgde voor een felle discussie: geen ziekenhuis wil dit specialisme uit handen geven.

Ouders beginnen een petitie

Ouders van kinderen met een aangeboren hartafwijking startten een petitie. Uiteindelijk heeft minister Kuipers zelf de knoopdoorgehakt, omdat de ziekenhuizen er zelf niet uitkwamen. De locaties Erasmus MC en UMC Groningen blijven open. Er komt een overgangsperiode van 2,5 jaar voor de afdelingen die moeten sluiten: die in Leiden en die in Utrecht.

Begin vorig jaar werden er nog ruim honderdduizenden handtekeningen opgehaald om de locatie in Groningen te behouden:

Honderdduizenden handtekeningen moeten kinderhartcentrum in Groningen houden
1:49
Honderdduizenden handtekeningen moeten kinderhartcentrum in Groningen houden

ANP/RTL Nieuws

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.