Terug

Volg Hart van Nederland

Geschokte reacties door Holocaust-twijfel: 'Niet alleen ronduit schokkend, het is ook zeer ernstig'

Politiek

25 jan 2023, 09:43

Geschokte reacties op het onderzoek waaruit blijkt dat bijna een kwart van de jongere Nederlanders denkt dat de Holocaust is verzonnen. Onder meer justitieminister Dilan Yeşilgöz noemt de uitkomst van het onderzoek 'zeer ernstig'. Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies vindt het 'ronduit schrikbarend'.

Ongeveer 23 procent van de Nederlanders geboren vanaf 1980 denkt dat de Holocaust "een mythe" is of dat het aantal Joden dat werd gedood zwaar overdreven is. Dat is meer dan in andere landen. Van de generaties die sinds 1980 zijn geboren weet een derde tot meer dan de helft opvallend weinig van de Jodenvervolging en genocide in de Tweede Wereldoorlog.

Tekst gaat verder onder de tweet:

"Dit is niet alleen ronduit schokkend, het is ook zeer ernstig", schrijft Yeşilgöz op Twitter. Ze zegt dat de samenleving veel werk te doen heeft, "en snel ook".

'Onthutsend'

Ook andere politici reageren geschokt. D66-fractievoorzitter Jan Paternotte noemt de uitkomst van het onderzoek 'een verschrikking'. "Het zaaien van twijfel, zelfs door politici, is gevaarlijk en intens kwetsend voor alle nabestaanden. We moeten vechten tegen antisemitisme en haat, elke dag."

VVD-Kamerlid Ulysse Ellian twittert: "Nee de Holocaust is niet verzonnen. Zolang zoveel mensen dit denken zal er een stevige voedingsbodem voor antisemitisme zijn." Vanuit het CDA reageert Anne Kuijk. Het Kamerlid noemt het "pijnlijk en zeer verontrustend" en zegt dat we "dit als samenleving niet mogen negeren".

PvdA-leider Attje Kuiken ziet een rol voor ouders, onderwijs, media en politiek weggelegd om dit probleem aan te pakken. "Wanneer gruwelijkheden uit het verleden niet worden erkend of begrepen is dat een onacceptabele voedingsbodem voor antisemitisme, haat en racisme." Ook PVV'er Harm Beertema heeft geen goed woord over voor de uitkomsten: "Wat een afgang. Dit land is stuk."

Anne Frank

Senior onderzoeker Kees Ribbens van het NIOD vindt het verbazingwekkend dat ongeveer 1 op de 6 Nederlanders denkt dat Anne Frank in het Achterhuis gestorven is en dus niet weet dat zij in een concentratiekamp is omgebracht.

Het is volgens hem onthutsend dat ongeveer een op de drie ondervraagden denkt dat niet-Joodse Nederlanders in de Tweede Wereldoorlog aan dezelfde uitroeiing waren blootgesteld als hun Joodse landgenoten. Het zou duiden op een wezenlijk gebrek aan kennis, de uitkomsten van het onderzoek bieden stof tot nadenken, zegt hij.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.