Terug

Volg Hart van Nederland

Grote risico's voor gezondheid asielzoekers in crisisnoodopvangen

Politiek

9 mrt 2023, 10:14

Crisisnoodopvangen voor asielzoekers hebben te maken met forse tekortkomingen, waarschuwt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) donderdag. Dat zorgt voor ernstige risico's voor hun gezondheid, maar ook voor die van de algehele volksgezondheid. Dat komt omdat er bijvoorbeeld kans is op besmettingen met infectieziekten die snel over kunnen springen van mens op mens.

Ook is het gevaarlijk als kinderen in de noodopvang de normale vaccinaties niet krijgen. De IGJ bezocht negen crisisnoodopvanglocaties en zag daar dat veel kinderen niet gezien worden door de jeugdgezondheidszorg. Ze missen daardoor prikken tegen onder meer bof, mazelen en rodehond.

Ongeschikt voor langer verblijf

De crisisnoodopvanglocaties zijn ongeschikt voor verblijf langer dan een week. Maar inmiddels wonen veel asielzoekers er nu al langer dan een half jaar, stelt de IGJ. Ondertussen is er alleen bij spoed medische hulp beschikbaar. Verder is er geen screening op tuberculose voorafgaand aan de plaatsing in de noodopvang.

Asielzoekers hebben vaak geen elektronisch patiëntendossier, waardoor het overzicht van iemands medische situatie kan ontbreken.

Gemeenten regelen de crisisnoodopvang. Dat komt omdat de reguliere asielzoekerscentra en de noodopvang van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vol zijn.

In de Hart van Nederland-podcast 'In alle Staten' spreekt presentator en verslaggever Nikki Herr met de burgermeester van Groningen, Koen Schuiling. In Groningen worden honderden asielzoekers opgevangen. Ook spreekt ze met Dave van Koppen, lijsttrekker van LPF Westland in het Westland Zuid-Holland, waar al jarenlang helemaal geen asielzoekers worden opgevangen. Beluister de aflevering hieronder:

Je kunt In alle Staten onder andere beluisteren via Spotify, Juke en Apple Podcasts. Abonneer je vooral om geen enkele aflevering te missen!

ANP

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.