Terug

Volg Hart van Nederland

Gratis met de bus of trein voor minima, bedrijven en rijken moeten dat gaan betalen

Politiek

13 feb 2023, 06:52

De politieke partijen GroenLinks en PvdA willen de 'vervoersarmoede' in Nederland tegengaan door 400 miljoen euro uit te trekken voor gratis openbaar vervoer voor minima. Dit staat in hun plan "Iedereen stapt in", dat maandag gepresenteerd wordt. De partijen willen de verhoging van de vervoersprijzen terugdraaien door rijke burgers en bedrijven meer belasting te laten betalen.

Volgens de partijen is vervoersarmoede groter geworden doordat het kabinet de brandstofaccijnzen voor automobilisten verlaagde, maar de prijzen voor bus- of treinkaartjes stegen.

Dezelfde kans

Kamerleden Habtamu de Hoop (PvdA) en Kauthar Bouchallikht (GroenLinks) willen daarom de "kaalslag in het ov" tegengaan. "Het ov zou een primair basisrecht moeten zijn, niet iets waarmee geld wordt verdiend."

Zowel De Hoop als Bouchallikht zijn zelf intensieve gebruikers van het ov en willen nu andere Nederlanders dezelfde kans geven. De Hoop heeft wel een rijbewijs, maar rijdt vanuit Friesland naar Hoorn, parkeert daar zijn auto en pakt dan de trein naar Den Haag. "Als ik dat niet doe, reis ik vijf uur", vertelt hij aan de krant.

Bouchallikht is met anderhalf uur in Den Haag. "Elke keer als er iets niet goed gaat, denk ik: 'Kauthar, hier moet jij iets aan doen.' De conducteurs en buschauffeurs willen ook goed openbaar vervoer."

Testperiode

Het duo wil voor een periode van één jaar experimenteren in zowel stedelijke als landelijke gebieden. Er zal aandachtig gekeken worden naar de resultaten op diverse aspecten. Als de experimenten positieve resultaten opleveren, kan het openbaar vervoer daarna mogelijk gratis worden aangeboden.

Eind vorig jaar kwam de VVD met het idee om militairen in uniform gratis met de trein te laten reizen. VVD-Kamerlid Valstar ziet dit als een manier om werken bij defensie aantrekkelijker te maken.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.