Terug

Volg Hart van Nederland

'Gigantische kloof tussen boeren, burgers en politiek'

Politiek

27 jan 2023, 09:36

Boeren en burgers voelen een grote afstand tot elkaar, maar vooral ook tot de politiek. Dat blijkt uit representatief onderzoek van agrarisch vakblad Nieuwe Oogst en het AD onder bijna tweeduizend boeren en burgers.

Bijna 60 procent van de burgers ervaart een kloof tussen stad en platteland. Bij de boeren is dat ruim 85 procent. De kloof wordt op veel onderwerpen meer gevoeld door boeren en tuinders dan door burgers. Dat geldt voor klimaatverandering, stikstof, natuurbescherming, de wolf, vlees eten en de media.

Burgers maken zich daarentegen meer zorgen om de oplopende energieprijzen en immigratie. 46 procent van hen vindt dat ze ertoe doen. Bij de boeren is dit 28 procent.

Politiek en de boer

Boeren en burgers voelen vooral een enorme kloof tussen de politiek in Den Haag en de gemiddelde Nederlander, dan wel het platteland. Vooral bij boeren en tuinders wordt deze scheiding erg gevoeld. 95 procent geeft aan deze kloof te ervaren. Meer dan de helft van de burgers en meer dan 70 procent van de boeren vinden het verkleinen van de kloof een belangrijk thema voor de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart.

"Ik heb het idee dat ze in Den Haag niet echt weten wat er leeft hier bij de bevolking", zegt een man voor het station in Amersfoort tegen Hart van Nederland. "De boeren hebben ontzettend veel gedaan om stikstof te reduceren. En ze krijgen alleen maar nieuwe regels opgelegd. Het moet een keer klaar zijn. De boeren zijn ontzettend belangrijk voor onze voedselvoorziening."

"Ik vind het vaak zielig voor die boeren", voegt een andere reiziger toe. "Ze hebben iets opgebouwd, het gaat vaak van familie op familie, en dat ze dan toch de boerderij misschien moeten opgeven omdat ze het niet redden."

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.