Terug

Volg Hart van Nederland

Gemeente Utrecht: woning en uitkering niet de reden dat statushouders baan opzeggen

Gemeente Utrecht: woning en uitkering niet de reden dat statushouders baan opzeggen

Politiek

11 okt 2022, 17:43

De gemeente Utrecht herkent zich niet in het beeld dat is ontstaan over statushouders. Er is volgens de gemeente geen direct verband tussen het versneld verkrijgen van een woning door statushouders en met het stoppen van hun werk. Dat blijkt uit raadsvragen en navraag van Hart van Nederland.

Afgelopen weekend kopte het FD dat tientallen statushouders in Utrecht stoppen met werken nadat ze een woning toegewezen hebben gekregen. In plaats van werken zouden zij leven van een uitkering. Statushouders met een woning hebben daar namelijk recht op.

Een woordvoerder van de gemeente Utrecht herkent zich niet in het geschetste beeld wat is ontstaan. "De informatie die wij desgevraagd aan het FD hebben gegeven spreekt over een aantal en geen tientallen statushouders."

Eén procent

Dit jaar heeft de gemeente 650 statushouders huisvesting gegeven. "We weten zeker dat er zes statushouders hun contract bij een grote internationale fastfoodketen hebben opgezegd nadat ze een huis toegewezen kregen", verklaart de gemeente tegenover Hart van Nederland. "Daarnaast hebben ons signalen bereikt dat dit mogelijk nog een paar andere statushouders betreft bij andere horecaondernemingen", geeft de woordvoerder aan.

Zolang statushouders onder de verantwoordelijkheid vallen van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, ontvangen zij iets meer dan 62 euro per week. Huur, vaste lasten en verzekering voor medische zorg valt onder de verantwoordelijkheid van het COA. Zodra ze een huis toegewezen krijgen van de gemeente moeten de statushouders dit zelf regelen.

Inburgeren complex en intensief

Volgens wethouder Rachel Streefland (ChristenUnie) wordt het starten met inburgeren als complex en intensief ervaren. "Helaas lukt dit niet altijd en bij iedereen. In de praktijk zien wij dat daar verschillende oorzaken (ziekte, geen kinderopvang, slechte arbeidsomstandigheden) onder liggen." Volgens Vluchtelingenwerk zijn deze grote veranderingen mogelijk aanleiding om - tijdelijk - te stoppen met werken.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.