Terug

Volg Hart van Nederland

Gehandicapte Ahmed strijdt om invalideparkeerplaats: 'Ik voldoe aan alle regels'

Politiek

20 jan 2021, 22:46

Een knettergekke beslissing en een typisch staaltje Hollandse bureaucratie. Dat leek het besluit van de gemeente Den Haag om Ahmed Aarad geen invalideparkeerplaats te geven. Het bleek een misverstand, maar Ahmed is er nog niet gerust op snel een parkeerplaats te hebben.

Om er zeker van de tijd dat hij op tijd een invalideparkeerplaats zou krijgen, heeft Ahmed maanden geleden een aanvraag ingediend bij de gemeente Den Haag. Op papier voldoet Ahmed aan alle eisen, maar toch is zijn aanvraag afgewezen ''Ik krijg het gevoel dat ik elke keer er alles aan moet doen om iets gedaan te krijgen bij de gemeente'', begint Ahmed zijn verhaal.

Ahmed woont in het centrum van Den Haag, om de gemeente voldoende tijd te geven om met een geschikte plek te komen in de drukke stad, besloot hij in oktober al om een brief te schrijven naar de overheidsinstantie. ''Ik heb de afdeling parkeerbeheer toen een brief gestuurd met de aanvraag'', vertelt hij verder. ''Ik dacht toen ook van: 'het zal wel moeilijk zijn om een invalideparkeerplaats te vinden' maar eigenlijk waren ze toen heel behulpzaam.'' De persoon met wie Ahmed toen contact had heeft zelfs gezegd dat het hun 'wettelijke taak' is om een geschikte plaats voor hem te vinden. Zonder succes dus, want Ahmed heeft nog altijd geen geschikte parkeermogelijkheid in de omgeving van zijn woning.

'Hij voldoet aan alle criteria'

Het verhaal van Ahmed wordt opgepikt door de Haagse politicus Richard de Mos van de partij Hart voor Den Haag. Voor de Haagse politicus is het verhaal zo klaar als een klontje: ''Deze man zit in een rolstoel en probeert na zijn verhuizing voor zijn nieuwe adres een invalideparkeervergunning aan te vragen.

Om in aanmerking te komen voor een vergunning moet je voldoen aan enkele criteria. Zo moet je een aantoonbare loopbeperking hebben en niet meer dan 100 meter kunnen lopen. Daarnaast mag je niet beschikken over een parkeerplaats op eigen grond. ''Criteria waaraan Ahmed allemaal aan voldoet'', vertelt De Mos. Ondanks dat is het verzoek Ahmed afgewezen. “Het is een knettergekke beslissing, waarbij de gemeente de door hen zelf samengestelde criteria 'geprullemandeerd' heeft en men een invalide man laat zitten. Daar is dan een senior beleidsmedewerker drie maanden druk mee geweest?''

Niet de juiste brief

Na de vermeende afwijzing probeert Ahmed contact te krijgen met de gemeente om te vragen waarom zijn aanvraag is afgewezen. Maar die kunnen hem niet verder helpen ''Ook via het doorkiesnummer krijg ik geen gehoor. Die hele afdeling werkt niet vanwege corona. Absurd.''

Dan krijgt Ahmed vandaag toch nog antwoord van de gemeente: de brief die hij eerder heeft gekregen was niet de juiste brief. Reden voor blijdschap is er helaas niet voor Ahmed. Een eigen parkeerplaats lijkt nog ver weg. Volgens de gemeente is er geen plek voor een parkeerplaats in de buurt en zal er dus aanvullend onderzoek moeten komen. De gemeente laat verder weten dat het hen spijt dat hij verkeerd is geïnformeerd en dat er een misverstand is ontstaan.

''Mij gaat het er vooral om dat er iets gedaan wordt aan het beleid binnen de gemeente'', vertelt Ahmed verder. ''Er moet met meer menselijkheid worden gekeken naar individuele zaken.'' Er bestaat nog een kans dat er een plekje vrijkomt voor Ahmed. De gemeente aan Ahmed weten dat ze 'alle opties opnieuw gaan onderzoeken' om een parkeerplaats te zoeken voor hem.

Toekomstige situaties

Om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen kunnen (toekomstige) inwoners binnenkort op voorhand zelf controleren op het mogelijk is om een invalide parkeerplaats in de buurt de krijgen. De gemeente was al bezig om dit plan te realiseren, het verhaal van Ahmed staat daar los laat een woordvoerder van de gemeente Den Haag weten.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.