Terug

Volg Hart van Nederland

VVD-fractievoorzitter Hermans bijna in tranen door aanval Wilders: 'Tassendrager van Rutte'

VVD-fractievoorzitter Hermans bijna in tranen door aanval Wilders: 'Tassendrager van Rutte'

Politiek

15 juni 2022, 13:23

Geert Wilders heeft woensdag tijdens het debat in de Tweede Kamer over de Voorjaarsnota hard uitgehaald naar VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans. De PVV-leider noemde Hermans onder meer de "tassendrager van Rutte".

"Voorzitter, ik zou via u aan mevrouw Hermans willen vragen hoe lang zij nog de ambitie heeft om de assistent, tassendrager van de heer Rutte te blijven", oppert Wilders tijdens debat, waarin onder meer gaat om het versterken van de koopkracht.

"Ik merk dat het me raakt, ik weet niet of u dat uitmaakt", antwoordt een duidelijk geëmotioneerde Hermans, die hierover afgelopen weekeinde al een opmerking maakte tijdens het VVD-congres.

Hermans emotioneel

"Ik sta hier als fractievoorzitter van de VVD met de allerbeste intenties om de goede dingen voor Nederland te doen", begint Hermans haar weerwoord zichtbaar emotioneel. "Dat doe ik met een open blik en open vizier. En ja, we kunnen van mening verschillen: meneer Klaver, mevrouw Kuiken, mevrouw Marijnissen, ook met u meneer Wilders. Ik vind het prima om op de inhoud dat debat te voeren, maar alsjeblieft op de inhoud, niet op de persoon."

Er volgt luid geklap vanuit de Kamer, maar Wilders blijft kritisch. "Het was een rake vraag zo te zien", reageert Wilders, die zich vervolgens opnieuw uitlaat over Hermans. "U bent wat mij betreft nog steeds die tassendrager en die assistent. Ik mag dat zeggen, want dat doet u!" De rest van de Kamer reageert afkeurend op zijn uitspraken.

'U moet hem corrigeren!'

Wilders licht toe wat hij met zijn uitspraak bedoelt. "U komt niet met één idee over wat u met de koopkracht van mensen zou willen doen. U komt met nul ideeën. U stelt alleen maar vragen aan de premier", stelt hij. "Als u echt een fractievoorzitter was geweest, dan had u tegen de premier gezegd: Mark, nu is het genoeg. We stoppen met die miljarden die we besteden aan stikstof en aan klimaat. We gaan niet iedere keer opnieuw miljarden aan asielzoekers geven. Dat zijn de verkeerde prioriteiten."

"Ik wil dat we daarmee stoppen en een deel gaan geven aan de koopkracht van de Nederlanders. Dan bent u een fractievoorzitter. U stelt alleen maar vragen, maar u moet hem corrigeren!", zegt Wilders, doelend op premier Rutte. "U moet zeggen: geen geld naar asiel, geen geld naar klimaat, nu onze mensen. U laat ze in de steek, u luistert alleen maar naar hem en daarom bent u de tassendrager van meneer Rutte."

Veel kritiek

GroenLinks-leider Klaver noemde de uitlatingen van Wilders "onacceptabel", CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma drong aan op excuses van de PVV-leider. Volgens Jan Paternotte, fractievoorzitter van D66, gaat het om een belediging. "We zijn natuurlijk gewend van Wilders dat hij zo hard en op de persoon debatteert", zegt politiek verslaggever Merel Ek van Hart van Nederland. "Toch is daar de laatste tijd veel kritiek op. Ook nu weer zie je veel andere partijen afstand nemen van dit soort teksten." "Wilders zijn punt had hij ook kunnen maken zonder het persoonlijk aan te vliegen", aldus Ek. "Zijn kritiek is dat Hermans zelf geen voorstellen doet en alleen maar open vragen stelt aan het kabinet. Dat punt maakte hij aan het einde nog een keer, maar dan zonder Hermans persoonlijk aan te vallen. Het kan dus wel."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.