Terug

Volg Hart van Nederland

Extinction Rebellion met bamboestokken naar het Binnenhof

Extinction Rebellion met bamboestokken naar het Binnenhof

Politiek

9 apr 2021, 12:12

Meer dan honderd demonstranten van Extinction Rebellion voeren vrijdag actie in Den Haag om een voortvarender klimaatbeleid te eisen. Een groep activisten probeerde met bamboestokken en touwen het Binnenhof op te komen, maar werd door agenten tegengehouden. Het protest is inmiddels verboden.

Extinction Rebellion houdt dit voorjaar een 'lenterebellie', door heel het land wordt er twee maanden lang actiegevoerd onder het motto 'Geen gelul, nu naar nul'. De klimaatactivisten willen dat het nieuwe kabinet het verlies aan biodiversiteit stopt en de uitstoot van broeikasgassen de komende vier jaar terugbrengt tot 'netto' nul procent.

Volgens de demonstranten moeten alle politici 'minder lullen en meer actie' ondernemen om de klimaatcrisis te bezweren. De actie rond het Binnenhof was dan ook niet geheel toevallig getimed: vrijdag heeft informateur Herman Tjeenk Willink zijn gesprekken met de partijleiders in de Tweede Kamer hervat. Onder andere Jesse Klaver van GroenLinks komt langs.

Totempaal van bamboestokken

In de ochtend trok een groep activisten met meegebrachte bamboestokken en touwen richting het Binnenhof. Ze wilden daarmee driehoeken bouwen die de demonstranten als een totempaal kunnen gebruiken. Op die manier hoopte de groep een mogelijke arrestatie zo lang mogelijk uitstellen, legt een woordvoerder uit aan Hart van Nederland.

Zover kwam het echter niet: vlak voor de poort werden de actievoerders tegengehouden door toegesnelde agenten. De demonstranten verzetten zich daarbij en zijn een tijdlang afgezonderd van de rest. Een aantal van hen wordt naar het politiebureau gebracht. "Soms gaan onderdelen vroegtijdig verloren", reageert de woordvoerster van de actiegroep.

Niet van plan weg te gaan

De sfeer rond het Binnenhof is verder goed, toch heeft de Haagse burgemeester Jan van Zanen de demonstratie rond het middag uur verboden. De politie roept de activisten op om te vertrekken, maar als reactie hierop zijn de actievoerders harder gaan zingen.

Eerder lieten ze weten niet van plan te zijn om weg te gaan totdat ze worden gearresteerd. De demonstranten hebben de keuze gekregen of weg te gaan, of afgevoerd te worden in een politiebusje. Rond het Binnenhof zijn tientallen agenten op de been en staan veel politiebusjes.

Redactie/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.