Terug

Volg Hart van Nederland

Extinction Rebellion blokkeert kruisingen bij Tweede Kamer: 'Voor alle kleinkinderen'

Extinction Rebellion blokkeert kruisingen bij Tweede Kamer: 'Voor alle kleinkinderen'

Politiek

11 okt 2021, 12:31

Honderden klimaatactivisten hebben maandag twee kruisingen bij de Tweede Kamer geblokkeerd. De aanhangers van Extinction Rebellion gingen op het asfalt zitten, omringd door agenten. Op borden hadden ze teksten als "deze weg loopt dood" en "uitstel is geen optie".

"We staan hier voor onze kleinkinderen, en de kleinkinderen van de hele wereld", zegt een ouder stel voor de camera van Hart van Nederland. "We maken ons ontzettend zorgen over de besluiteloosheid van de politiek. De angst voor grote bedrijven wint het altijd van de onze veiligheid."

"We weten al 30 jaar dat het niet goed gaat met het klimaat", voegt een man met een protestbord toe. "We kunnen niet zo doorgaan tot 2050, dan gaat het helemaal mis."

Hij pleit voor een burgerberaad, waarin de bevolking mee kan denken over oplossingen voor het klimaatprobleem. "Veel partijen hebben het in hun programma staan, we hebben de wind mee. Of het dit jaar gaat gebeuren, of volgend jaar, dat valt te bezien."

Opstopping

Door het protest ontstond een verkeersopstopping. De automobilisten toeterden tegen de blokkeerders.

Een langslopende scholier steekt zijn frustratie niet onder stoelen of banken. "Ik snap het protest, maar ik vind het een beetje zielig worden. Pak gewoon een plein waar je gaat staan, niet de weg." Hij wijst op een stadsbus die al een kwartier stilstaat. "Mensen moeten naar hun werk, ik kom te laat voor school door dit."

"De tijd van vrijblijvende, legale acties is voorbij. Die hebben te weinig effect gehad", kaatst een van de actievoerders.

Vastgeketend onder vrachtwagen

Na een tijdje sloten de twee groepen zich bij elkaar aan om samen één kruising te bezetten. Een boot die door demonstranten was neergezet werd door agenten weggeduwd.

Enkele demonstranten hebben zich vastgeketend onder een gehuurde vrachtwagen.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.