Terug

Volg Hart van Nederland

EU-landen stemmen in met deal over uitbannen brandstofauto

EU-landen stemmen in met deal over uitbannen brandstofauto

Politiek

27 mrt 2023, 15:09

Zien we in de toekomst alleen nog maar elektrische wagens op de weg? Dit idee klinkt steeds realistischer. Het verbieden van de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto's door de Europese Unie vanaf 2035 kan namelijk doorgaan.

Het plan viel bijna in duigen. Duitsland sputterde eerst nog tegen, maar maandag hebben alle EU-landen (inclusief Duitsland) ingestemd met deze belangrijke klimaatregel.

De Duitsers protesteerden dat auto's op duurzame brandstoffen de dupe zouden worden. Maar Berlijn ging in het weekend alsnog om na de verzekering van de Europese Commissie dat zij voor zulke klimaatvriendelijke verbrandingsmotoren, op bijvoorbeeld waterstof, ruimte in de regels maakt. Als het Europees Parlement dat dwarsboomt - geen denkbeeldige gedachte - wil de commissie desnoods een omweg nemen om het alsnog te regelen.

Uitbannen van brandstofauto's

De ommezwaai van Duitsland betekent niet dat alle EU-landen zich nu achter de plannen voor het uitbannen van de brandstofauto scharen. Italië en enkele Oost-Europese lidstaten bijvoorbeeld zijn nog niet tevreden. Maar zonder Duitsland zijn de tegenstanders met te weinig om het besluit tegen te kunnen houden. Maar ze zijn er nog niet.

Dinsdag moeten de klimaat- en energieministers het bij hun overleg in Brussel nog wel bekrachtigen.

Hart van Nederland/ ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.