Terug

Volg Hart van Nederland

Ek over filmactie FVD-Kamerlid: 'Iedereen mag kritiek hebben, maar dit was niet oké'

Ek over filmactie FVD-Kamerlid: 'Iedereen mag kritiek hebben, maar dit was niet oké'

Politiek

23 okt 2022, 22:20

Politiek verslaggever van Hart van Nederland Merel Ek vindt de heimelijke filmactie van FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren "niet oké". Het Kamerlid kwam donderdag verhaal halen en filmde zonder dat Ek hier vanaf wist. Een filmpje daarvan heeft de partij nu online gezet onder de titel 'Rioolratten ontmaskerd'.

"Iedereen mag kritiek hebben op mijn werk en ik ga daar graag over in gesprek, maar de manier waarop Gideon van Meijeren mij afgelopen donderdag benaderde is niet oké", schrijft Ek in een reactie op Twitter. "Inhoudelijk sta ik achter het gesprek dat stiekem is gefilmd."

Ek stelde Van Meijeren eerder deze week de vraag waarom het door FVD-leider Thierry Baudet gebruikte woord 'reptiel' als metafoor moet worden gezien, en het woord 'liquideren' niet. Ze haalde daarbij aan dat in het Van Dale woordenboek zou staan dat dit woord ook 'wegsturen' zou betekenen. FVD is momenteel bezig met een zaak tegen Johan Derksen, die bij Vandaag Inside had gezegd dat Baudet 'geliquideerd' moest worden. Hij nam zijn woorden wel meteen terug en sprak van een verspreking.

"Ik had in een eerder interview met Gideon van Meijeren de Dikke van Dale niet moeten noemen, want ‘wegsturen’ stond daar inderdaad niet in. Mijn punt was duidelijk en blijft staan: woorden kunnen op meerdere manieren worden uitgelegd", aldus Ek. "Nogmaals, ik ben altijd bereid erover in gesprek te gaan, maar de manier waarop dit nu wordt gedaan, gaat te ver."

'Dit gaat te ver'

Het publiceren van stiekem opgenomen gesprekken met journalisten gaat de hoofdredacteur van Hart van Nederland, Marc Veeningen, te ver. "Wij zijn aanspreekbaar op ons werk en gaan altijd in gesprek als iemand vindt dat we iets niet goed hebben gedaan. Maar wel graag op een normale manier."

Vanuit politiek Den Haag komen ook kritische reacties op het filmpje van Van Meijeren. "FvD heeft vandaag een nieuw dieptepunt bereikt. In een democratie moeten journalisten hun werk kunnen doen zonder in diskrediet te worden gebracht", laat premier Rutte weten op Twitter.

"Doelbewust intimiderend en ondermijnend. Puur vergif, dit", twittert minister Hugo de Jonge van Ruimtelijke Ordening. "Walgelijk, kwaadaardig en levensgevaarlijk", vindt staatssecretaris Eric van der Burg van Asielzaken.

Naast bewindslieden hebben ook diverse Kamerleden er geen goed woord voor over. "Het is een trieste week met dieptepunt na dieptepunt. Nu moet de journalistiek het ontgelden", twittert GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver. De aanvallen op politiek verslaggever Ek en "daarmee de journalistiek gaan alle perken te buiten. Stop. Het is genoeg geweest." Fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers zegt dat dit "bedreigend" is "voor de veiligheid van journalisten, voor het vrije woord, voor onze democratie. Doodeng. Onacceptabel."

'Alarmerend en kwalijk'

Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NJV) noemt de manier waarop Van Meijeren de journalist benadert dieptriest. "Hij benadert haar ook nog eens persoonlijk, daardoor is de impact nog groter." Hij noemt de actie "in alle opzichten alarmerend en kwalijk. Vooral omdat hij Kamerlid is én aankondigt dat dit een begin van een reeks is. Hij dreigt eigenlijk: 'journalisten pas op'. Dit soort acties ondermijnen de rol van journalist." De NVJ onderzoekt of er juridische stappen kunnen worden genomen. Hij wil daarover in gesprek met de hoofdredactie van SBS en Ek.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.