Terug

Volg Hart van Nederland

Werkplek vinden als je blind of slechtziend bent is frustrerend: 'Daar is weinig ondersteuning voor'

Politiek

6 feb 2023, 23:37

Een passende stage of baan vinden is soms een heel zoekwerk en dat is al helemaal een lastige opgave met een visuele beperking. Dit moet anders, vindt Bram Schultinge. Maandag bracht hij een bezoek aan Rutte om het hierover te hebben.

Hoewel 84 procent van de totale Nederlandse bevolking werkt, werkt van de 300.000 blinden en slechtzienden in Nederland slechts 29 procent. Zo'n twee derde van die 300.000 mensen zit dus werkloos thuis, terwijl een groot deel wel kan werken. Volgens Bram komt dat doordat er te weinig ondersteuning is voor mensen met een visuele beperking die een opleiding doen en een baan zoeken.

"Er is geen goede aansluiting op de arbeidsmarkt", vertelt Bram aan Hart van Nederland. "Er is bijvoorbeeld wet- en regelgeving zodat ik mijn hulphond mee kan nemen naar mijn werk, maar voor mensen die nu op school zitten en een baan willen zijn er zaken die niet geregeld zijn."

Jobcoach

Verder is het krijgen van stageplekken erg lastig. "Je wordt vaak geweigerd", aldus Bram. "Werkgevers vinden het lastig om mensen in dienst te nemen met een beperking omdat dat eng is en mensen niet weten dat je met een visuele beperking ook gewoon heel goed je baan kunt vervullen."

Daarom vroeg hij Rutte of de overheid meer blinden en slechtziende mensen in dienst wil nemen. "En dat geldt ook voor andere beperkingen. Een inclusieve arbeidsmarkt en een inclusieve overheid is belangrijk voor Nederland."

"De wetten zijn er al. Het gaat alleen om inspanning en de wil om het te doen. En er moet wel extra geld komen. Ik heb bijvoorbeeld een jobcoach, die ondersteuning is nodig. Die moet ergens van betaald worden."

Bastonjekoekjes

De groep stapt tevreden het Torentje van Rutte weer uit. "Het was heel gezellig", lacht hij. "We hebben een heel goed gesprek gehad. Hij heeft goed naar ons geluisterd." En dat is maar goed ook, want volgens Bram was onze premier aardig verrast door zijn boodschap.

"Het was voor hem ook nieuw tegen welke problemen wij als doelgroep aanlopen. De overheid probeert natuurlijk heel veel dingen te regelen en er is ook veel geregeld. Maar de mensen waar wij het over hebben - mensen met een opleiding die wat ondersteuning nodig hebben bij het vinden of behouden van werk - hij dacht dat dat al was opgelost."

Rutte wist Bram ook te verrassen. "Hij heeft veel mensen in z’n omgeving gehad met een visuele beperking die aan het werk zijn. Hij heeft collega’s gehad ook en een geleidehond op het Torentje gehad. Dus van mijn hond keek hij niet echt op." En nog belangrijker: "Het was echt een leuke ervaring. We hebben ons vermaakt en er waren Bastonjekoekjes."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.