Terug

Volg Hart van Nederland

Al twintig jaar in Nederland, maar geen paspoort: 'Ik ben hier geboren'

Politiek

8 okt 2021, 20:30

Naar schatting een paar duizenden mensen in Nederland hebben wel een verblijfsvergunning, maar geen paspoort. Ondanks dat ze soms al decennia in ons land wonen, vangen ze continu bot bij immigratiedienst IND bij het aanvragen van een paspoort.

Ook Chun Xian Chen, dochter Zhiao Jing en zoon Hayiong Zhao wonen al lange tijd in Nederland, maar hebben nog altijd geen recht op een paspoort. Tijdens de naturalisatieprocedure van de IND kunnen mensen zich beroepen op 'bewijsnood', maar dat werd afgewezen, omdat het gezin geen papieren kan overleggen vanuit China.

Generaal pardon

"Ik ben in Nederland geboren, dus ik heb wel een geboorteakte voor binnen de Schengen-landen", vertelt Zhao Jing aan Hart van Nederland. "Maar mijn broer kan die niet aanvragen." Vier jaar geleden stond het gezin al op het Malieveld om te demonstreren voor hun schrijnende situatie, maar sindsdien is er niets veranderd.

De familie Cheng heeft jaren geleden een uitzondering gekregen en heeft inmiddels een verblijfsvergunning. Chun Xian, Zhiao Jing en Hayiong Zhao vallen echter buiten de groep migranten die in 2007 in aanmerking kwam voor het generaal pardon en onlangs wél een paspoort kreeg. "Maar wij bevinden ons in dezelfde omstandigheden", verzucht Zhao Jing.

'Hier verankerd'

SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk vindt dat er een oplossing moet komen voor de statushouders die nu tussen wal en het schip vallen. "Het is onwil van de Nederlandse overheid. Die laten deze mensen jarenlang zwemmen", stelt hij. "Een structurele oplossing is dat je tegen de mensen die hier vijf jaar of langer zijn zegt: je bent hier verankerd."

Vluchtelingenwerk Nederland heeft geen precieze cijfers over hoeveel mensen er in ons land in een soortgelijke situatie als Chun Xian, Zhiao Jing en Hayiong Zhao verkeren, maar de hulporganisatie schat dat het om een paar duizend mensen gaat. De IND laat aan Hart van Nederland weten geen uitspraken te doen over individuele gevallen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.