Terug

Volg Hart van Nederland

Drie klimaatactivisten kregen onterecht gebiedsverbod voor A12

Politiek

28 feb 2023, 13:32

Drie klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben onterecht een gebiedsverbod opgelegd gekregen voor de Utrechtsebaan (A12), heeft de rechtbank Den Haag dinsdag geoordeeld.

De andere vijf aangehouden activisten van Extinction Rebellion hebben dit gebiedsverbod wel terecht opgelegd gekregen, omdat zij eerder al opriepen tot andere blokkades van de snelweg die hebben plaatsgevonden.

Oproepen tot blokkades

De drie hadden de openbare orde nog niet verstoord op het moment dat het Openbaar Ministerie een gebiedsverbod oplegde voor het stukje van de A12 in Den Haag. De blokkade moest toen nog plaatsvinden. "Het gebiedsverbod kan daarom in hun geval niet in stand blijven", meldt de raadkamer van rechtbank Den Haag.

"Bij de andere vijf activisten ligt dat anders, omdat zij ook hebben opgeroepen tot eerdere blokkades, die al vóór het opleggen van het gebiedsverbod hadden plaatsgevonden." Extinction Rebellion heeft de Utrechtsebaan nu vijf keer geblokkeerd.

Op gespannen voet met demonstratierecht

Het College voor de Rechten van de Mens stelde eerder dat het demonstratierecht ernstig onder druk stond door het aanhouden van klimaatactivisten voorafgaand aan de blokkade. "De overheid moet demonstraties faciliteren", stelde het mensenrechtencollege eind januari.

De rechtbank wijst er nu op dat de Utrechtsebaan een drukke en belangrijke verkeersader is waar 70 kilometer per uur wordt gereden. "Een blokkade op die weg kan dus leiden tot verstorende en gevaarlijke situaties. Het belang om dat te voorkomen weegt in dit geval zwaarder dan het demonstratierecht."

De advocaat van Extinction Rebellion Willem Jebbink is erg teleurgesteld dat de rechter het gebiedsverbod voor vijf klimaatactivisten wel laat gelden: "Het is voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis dat een rechter oordeelt dat de officier van justitie het demonstratierecht zou mogen beperken."

Volgende demonstratie

De volgende demonstratie van de klimaatactiegroep op het stuk snelweg tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de tijdelijke Tweede Kamer staat gepland op 11 maart.

Bij de vorige klimaatdemonstratie van actiegroep Extinction Rebellion op de A12 in Den Haag werden honderden mensen gearresteerd:

Honderden klimaatactivisten blokkeren A12 in Den Haag
0:21
Honderden klimaatactivisten blokkeren A12 in Den Haag

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.