Terug

Volg Hart van Nederland

Demonstrerende boeren blokkeren opnieuw meerdere snelwegen

Demonstrerende boeren blokkeren opnieuw meerdere snelwegen

Politiek

27 juli 2022, 06:18

Boeren demonstreren woensdagochtend op verschillende snelwegen opnieuw tegen de stikstofplannen van het kabinet. Er zijn acties gemeld op de A1 bij Bathmen, de A12 bij Bunnik, de A30 bij Ede, de A35 bij Hengelo en de A50 bij Apeldoorn. Er is afval gedumpt op de weg en op- en afritten zijn geblokkeerd.

Op de A50 bij Apeldoorn hebben boeren een laag mest, hooibalen en afval op de weg gedumpt en in brand gestoken. De snelweg is in beide richtingen volledig afgesloten. Ook op andere wegen werden hooibalen in brand gestoken en afval gedumpt. De ANWB meldt op Twitter dat het opruimen van de troep nog uren zal duren. Weggebruikers moeten de hele ochtend rekening houden met vertraging.

Files en vertraging

Op de A1 bij knooppunt Beekbergen bedraagt de vertraging even na 07.30 uur een halfuur. Op de A50 bij Beekbergen is de vertraging drie kwartier. De politie is aanwezig bij de acties en houdt de situatie in de gaten. Er zal worden opgetreden bij strafbare feiten.

Ook op verschillende N-wegen was sprake van vertraging, zoals op de N48 bij Hoogeveen en de N303 bij Harderwijk. De woordvoerder van de ANWB vermoedt dat dat komt doordat tractoren daar op weg zijn naar op- of afritten van de snelwegen, of doordat er al genoeg tractoren staan bij die op- of afritten en ze dus onderweg ergens stil gaan staan.

  • A1 richting Apeldoorn, afrit Kootwijk (18)

'Houd rekening met extra lange reistijden'

De Gelderse en Overijsselse politie spreken van diverse acties langs snelwegen op diverse plekken in Gelderland en Overijssel. "Houd rekening met extra lange reistijden, pas daar waar nodig uw reis aan. De vluchtstroken zijn momenteel begaanbaar voor hulpdiensten", aldus de politie Gelderland en die van Overijssel op Twitter.

Rijkswaterstaat roept op om rekening te houden met gevaarlijke situaties en hinder als je de weg op gaat. Ook adviseert het voor vertrek de verkeersinformatie te checken en extra alert te rijden. Het opruimen zal nog de hele ochtend gaan duren.

Reactie ministerie

Het ministerie van Landbouw en het ministerie van Justitie en Veiligheid vinden de acties te ver gaan. "Demonstreer, voer actie, spreek je uit, maar hou het rustig, houd je aan de regels en de wetten die gelden." Het blokkeren van wegen hoort daar volgens een woordvoerder niet bij. "Dit kan ernstige gevolgen hebben. Dan heeft de politie geen keuze dan waar mogelijk in te grijpen, desnoods achteraf."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.