Terug

Volg Hart van Nederland

Defensie zet Oeigoers-Nederlandse luchtmachtofficier op non-actief

Defensie zet Oeigoers-Nederlandse luchtmachtofficier op non-actief

Politiek

22 feb 2023, 09:38

De Nederlandse luchtmachtofficier M. J. (35) heeft zijn moeder en schoonzus al meer dan vier jaar niet gezien. Beiden zitten vast in Chinese gevangenissen in de regio Xinjiang, waar de Chinese autoriteiten Oeigoeren en andere moslimminderheden opsluiten in wat zij "heropvoedingskampen" noemen. J. hoopte op hulp van de Nederlandse overheid om zijn familie vrij te krijgen, maar in plaats daarvan plaatste Defensie hem op non-actief, aldus Follow the Money.

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) heeft twee jaar lang onderzoek gedaan naar J. en zijn situatie. Volgens de dienst is het niet uitgesloten dat China hem kan beïnvloeden, bijvoorbeeld door zijn gevangen familielid als pressiemiddel te gebruiken. De MIVD acht J. daarom "kwetsbaar voor ongewenste beïnvloeding". Als gevolg daarvan heeft Defensie besloten om hem op non-actief te zetten.

J. wil dat de Nederlandse overheid meer druk uitoefent op China om zijn familie vrij te krijgen. Als militair ligt het niet in zijn aard om in de media te verschijnen, maar hij hoopt dat zijn verhaal de Nederlandse regering kan inspireren om meer te doen voor de Oeigoerse gemeenschap in China.

Miljoen mensen vastgehouden

Het lot van J. en zijn familie is niet uniek. Naar schatting worden meer dan een miljoen Oeigoeren en andere moslimminderheden vastgehouden in de Chinese heropvoedingskampen. De Chinese regering beweert dat de kampen zijn bedoeld om extremisme en terrorisme te bestrijden, maar mensenrechtenorganisaties beschuldigen China van systematische onderdrukking en willekeurige detentie.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.