Terug

Volg Hart van Nederland

De Jonge wil meer vaart maken met bouw flexwoningen

De Jonge wil meer vaart maken met bouw flexwoningen

Politiek

2 mei 2023, 17:20

Als het aan woonminister Hugo de Jonge ligt, moeten er eind 2024 zeker 37.500 flexwoningen zijn gebouwd om de woningnood tegen te gaan. Daarom komt de bewindsman met maatregelen die de bouw daarvan moeten versnellen.

Vorig jaar zijn er 3400 tijdelijke woningen gebouwd en aan het eind van dit jaar moeten daar nog eens 12.000 bijkomen. De Jonge denkt dat deze planning mogelijk niet wordt gehaald. Veel van de flexwoningen worden namelijk in het laatste kwartaal van 2023 opgeleverd, maar met eventuele vertragingen zal die oplevering pas begin 2024 plaats gaan vinden. Om het doel van 37.500 woningen te halen moeten er dan nog eens 22.000 bijgebouwd worden in dat jaar.

Spoed

Groot probleem bij het realiseren van deze woningen is het vinden van een goede locatie. De Jonge wil het proces versnellen door afspraken te maken met gemeenten over hoeveel flexwoningen er waar komen. Om vertraging te voorkomen heeft het Rijksvastgoedbedrijf alvast 2000 van dit soort woningen ingekocht.

Ook de branchevereniging voor woningcorporaties Aedes gaat op vaste basis tijdelijke woningen bestellen. Op die manier kunnen gemeenten gelijk aan de slag met de tijdelijke en verplaatsbare woningen als er een locatie is gevonden.

Starters en senioren stromen door de problemen nauwelijks door. De 31-jarige Djuri van Leeuwen is er daar een van. Hij betaalt nu, inclusief energie, 1.400 euro aan huur per maand. Liever koopt hij een woning, vertelt hij in onderstaande video:

Woonambities minister De Jonge lopen vast: 'Dip in woningbouw'
2:30
Woonambities minister De Jonge lopen vast: 'Dip in woningbouw'

Volgens De Jonge is de bouw van tijdelijke woningen "de snelste wijze" om meer mensen een dak boven het hoofd te bieden. De flexwoningen zijn bedoeld voor "iedereen die met spoed een woning nodig heeft en voor mensen die al te lang wachten op een huis", zoals statushouders en starters. Met de bouw van zulke woningen is tot 2026 300 miljoen euro gemoeid.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.